Význam sýrů v lidské výživě
29.01.2001 | ÚZPI
Význam sýru v lidské výžive
Obsah bílkovin v sýrech kolísá od 6 do 30 % v závislosti na obsahu sušiny a tuku. Bílkoviny, fosfor a vápník pusobí jako ochrana pred zubním kazem. Uvádí se obsah vápníku v sýrech (znacné rozdíly) a jeho výživový význam. Využitelnost vápníku z mléka je asi 30 %. Výživove vhodnejší jsou sýry prírodní než tavené, obsahující zvýšený obsah sodíku a fosforu. Výhodou je i prítomnost horcíku, a vitaminu A, D, E a nekterých ze skupiny B i nízký obsah laktózy a vzniklá kyselina mlécná. Vyšší obsah nasycených mastných kyselin je kompenzován prítomností konjugované kyseliny linolové. Upozornuje se, ale i na obsah cholesterolu a tuku.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



