Význam mléčného tuku a bílkovin ve výživě lidí

Karel Zadražil

ČZU Praha, AF, Katedra chovu skotu a mlékařství

Současná výživová doporučení, která se týkají podílu tuku v denní výživné dávce člověka, vycházející ze studie té části lidské populace, která trpí obezitou a následně civilizačními nemocemi (kardiovaskulární a rakovinné onemocnění). Nezbytné je snížit úhradu energie z tuků pod 30 %, přičemž je nutné zvýšit ve výživě množství nenasycených mastných kyselin a omezit zastoupení nasycených mastných kyselin. Výzkumy z přímořských oblastí (Japonsko, Středomoří, Skandinávie) ukazují na vyšší obsah polynenasycených mastných kyselin v denní výživné dávce lidí, což představuje nižší koncentraci krevního cholesterolu, a tím i nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Převážná většina národních výživových doporučení vychází z příjmu nižšího než 300 mg cholesterolu denně. Většina vědeckých prací z oblasti výživy člověka potvrzuje shodně, že cholesterol v poživatinách zvyšuje koncentraci atherogenních lipoproteinů v krevní plazmě. V posledních letech pozornost dietetiků přitahují polynenasycené OMEGA-3 mastné kyseliny (např. kyselina trans-linolová, trans elaidová aj.), které výrazně snižují koncentraci atherogenních lipoproteinů v krevní plazmě /LDLS/ a vykazují tak hypocholesterolemické účinky. Naproti tomu nasycené mastné kyseliny zvyšují koncentraci LDLS a působí tak hypercholeserolomicky. Mléčný tuk a cholesterol jsou obsaženy v tukových kapénkách a jejich obsah ve výživné dávce člověka lze snížit konzumací nízkotučných mléčných výrobků. Mléčné produkty představují méně než 20 % z celkového denního příjmu tuků a kolem 15 % cholesterolu denního příjmu. Doporučuje se zařazovat mléčné produkty do denní výživy 2 - 4x denně / nikoliv pouze jednorázově/.

Tabulka 1: Příjem tuku /g.den-1/ při konzumaci vždy 240 ml mléka 3 x denně

-

plnotučné mléko

3,50 %

polotučné mléko

2,00 %

nízkotučné mléko 1,00 %

doporučený příjem 2000

celkový tuk /g.den-1/

25,0

14,0

7,0

67,0

nasycené MK /g.den-1/

17,0

10,0

5,0

22,0

Cholesterol /g.den-1/

0,16

0,09

0,045

0,3

Mléko každého druhu živočichů je především určeno pro výživu mláďat. Specifika mléka kravského spočívá v tom, že bylo zvoleno za základ kojenecké mléčné výživy dětí, v případě, že nemohou tyto být odchovávány kojením. Mléko se pro děti nejnižšího věku stalo zdrojem esenciálních aminokyselin při zabezpečování jejich zdravého vývoje a růstu.

Tabulka 2: Aminokyseliny požadované v mg.kg-1 váhy a den-1 v různých etapách života člověka (ZELLO a kol., 1995)

-

mg.kg-1 váhy a den-1

Esenciální aminokyselina

kojenci

/3-4 měsíce/

děti

/do 2 let/

děti

/2-10 let/

dospělí

Isoleucin

70

31

28

10

Leucin

161

73

42

14

Lysin

103

64

44

12

methionin+cystin

58

27

22

13

Fenylalanin+tyrosin

125

69

22

14

treonin

87

37

28

7

tryptofan

17

12,5

3,3

3,5

valin

93

38

25

10

Z výše uvedené tabulky jsou patrny podstatné rozdíly v požadavcích na esenciální aminokyseliny u jednotlivých věkových kategorií člověka. Pro kojence a děti nejnižších věkových kategorii je zdrojem těchto esenciálních aminokyselin mléko. Výše uvedený seznam představuje klasický seznam esenciálních aminokyselin. Existují však aminokyseliny, jejichž zdrojem mohou být i jiné poživatiny (nejen mléko) a tyto jsou označovány jako semi-esenciální (podmíněně nezbytné) jako např. Gly-Arg-His a pod. Aminokyseliny esenciální i semi-esenciální jsou především prekurzory syntézy bílkovin / jsou nezbytné při syntéze hormonů a v posledních letech je především zdůrazňován např. Tryptofan jakožto prekurzor serotoninu (ovlivňuje agresivitu, citlivost k bolesti a spánek).

Jak bylo již výše uvedeno, mléko je základem receptur mléčných kojeneckých náhražek. Tyto receptury vycházejí z tzv. humanizovaného mléka, tj. mléko je upravováno tak, aby se co nejvíce podobalo mateřskému mléku (upravuje se obsah cukru, obsah mikro a makro- prvků, obsah vitamínů a samozřejmě i poměr kaseinu a syrovátkových bílkovin).

Tabulka 3: Zastoupení aminokyselin v mateřském mléce, v syrovátkových bílkovinách a v kaseinu mléka kravského (HEINE a kol., 1991)

aminokyselina

/ v %/

bílkovina

mateřského mléka

syrovátková

bílkovina

mléka

hrubá

bílkovina

mléka

kasein

mléka

tryptofan

1,8

1,9

1,3

1,3

fenylalanin

4,4

3,5

4,7

4,7

leucin

10,1

10,1

9,5

9,4

isoleucin

5,8

6,2

5,8

5,1

treonin

4,6

7,3

4,6

4,1

methionin

1,8

2,2

2,5

2,5

lysin

6,2

9,0

7,6

7,5

valin

6,0

6,2

6,2

6,1

histidin

2,3

2,0

2,6

2,5

cystin

1,7

2,2

0,8

0,3

tyrosin

4,7

3,2

4,8

5,4

Dietetické studie výživových dávek dospělých lidí respektují nejrozmanitější zdroje plnohodnotných bílkovin. Doporučené dávky bílkovin u jednotlivých věkových kategorií dospělých amerických žen a mužů uvádí tab. 4.

Tabulka 4: Doporučené výživové dávky bílkovin u lidí různých věkových kategorií v USA (Mc.DOWELL a kol., 1994)

muži ve věku

20 - 29 let

30 - 39 let

40 - 49 let

50 - 59 let

-

96 g bílk./ den

97 g

90 g

88 g

ženy ve věku

20 - 29 let

30 - 39 let

40 - 49 let

50 - 59 let

-

66 g bílk./den

66 g

64 g

59 g

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info