Výrobce whisky, brandy a rumu čekají tvrdší předpisy

Přiblížení tuzemské legislativy předpisům Evropské unie může v oblasti výroby lihu a lihovin způsobit zdražení lihovin. "Jde hlavně o kvalitativní nároky týkající se ochrany produktů před zneužitím, nekalou soutěží a daňovými úniky," uvedl generální ředitel Stocku Plzeň Martin Petrášek. Zásadní změny začnou pro výrobce lihovin platit od 1. ledna 2003.

V souvislosti se zdražením, rostoucími náklady a klesající spotřebou lihovin očekává Petrášek i pokles jejich výroby. "Odhad letošní legální výroby 80 milionů litrů lihovin je sice srovnatelný s loňským rokem, nicméně za posledních pět let klesala produkce meziročně o pět procent," uvedl Petrášek. Jako příklad uvedl whisky a brandy. Jako whisky nebo whiskey bude moci být označena pouze lihovina vyrobená z destilátu obilného nebo kukuřičného kvasu. Stejně tak název brandy bude možné používat jen u lihoviny vyrobené pouze z vinného destilátu. "Whiskový destilát bude muset zrát minimálně tři roky v dřevěných soudcích o objemu maximálně 700 litrů a brandy bude v dubových nádržích zrát minimálně jeden rok nebo půl roku, pokud obsah nádrží bude menší než 1000 litrů," řekl Petrášek. To samozřejmě povede ke zdražení obou lihovin.

Legislativní změny a tím i růst nákladů postihne i rum, ovocné destiláty a aromatizované likéry. Označení rum bude moci nést pouze lihovina získaná výlučně alkoholickým kvašením a destilací třtinové melasy. Stejně tak aromatizované likéry nebudou smět do oběhu pod názvem, který by obsahoval výraz ,vodka". V praxi to podle Petráška znamená, že většina dnes populárních ,broskvových" bude muset v budoucnosti změnit jméno.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info