Výroba mlékárenských výrobků v I. čtvrtletí 2000

Nákup mléka

Mlékárenský průmysl nakoupil a zpracoval podle statistického výkazu SFTR MZe 6-12

v 1. čtvrtletí letošního roku 603 351 tis. litrů mléka, což představuje v porovnání se stejným obdobím minulého roku mírné zvýšení o 1,3 mil. litrů (index 100,2). Průměrný obsah tuku mléka činil 4,1 % a byl při meziročním porovnání o 0,013 % vyšší. Obsah bílkovin se snížil z 3,37 % na 3,34 %.

Podíl mléka zařazeného do I. jakostní třídy se v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšil ze 43 % na 63,3 %. Podíl mléka zařazeného do třídy Q se snížil z 52,4 % na 34,0%. Současně poklesl i podíl mléka nestandardní jakosti ze 4,6 % na 2,7%.

Ceny

Průměrná cena 1 l nakoupeného farmářského mléka se snížila ze 7,74 Kč v 1. čtvrtletí 1999 na 7,45 Kč v letošním 1. čtvrtletí tj. o 0,29 Kč (-3,7 %).

Vývoj obchodních cen vybraných mlékárenských výrobků

Výrobek

březen 1999

březen 2000

pohyb v %

Mléko polot. trvanlivé (l)

10,99

12,36

+22,5

Mléko polotučné sáček (l)

9,36

9,39

+0,3

Jogurt bílý do 4,5 % tuku (l)

29,45

25,30

-14,1

Máslo čerstvé Al (kg)

80,18

73,88

-7,9

Tvaroh měkký Al (kg)

40,21

38,97

-3,1

Eid.cihla 45 % (kg)

80,79

85,44

+5,8

U trvanlivého mléka se částečně vyrovnala trvale ztrátová cena realizovaná dlouhodobě pod úrovní výrobních nákladů.

U čerstvého másla se snížila cena o 7,9 % a její další pokles je ovlivněn přetlakem nabídky v důsledku neúměrně vysokých zásob másla.

Hodnocení vývoje výroby některých mlékárenských výrobků v letošním roce je poněkud,

i když ne příliš významně ztíženo změnou členění některých statisticky sledovaných položek s platností od 1. ledna 2000, které se týkají např. zavedení samostatné položky pro školní mléko, tekuté kysané výrobky, sortiment másla apod.

Konzumní mléko

Výroba konzumního mléka zaznamenala stagnaci tak, jak to vyplývá z následující tabulky:

Sortimentní skladba konzumního mléka

Konzumní mléko

výroba 1999

(tis. l)

výroba 2000

(tis. l)

Rozdíl

(tis. l)

Index 2000/1999

Konz. mléko celkem

118 970

116 944 *

-2 026

98,3

Z toho

----

- pasterované

47 203

44 780

-2 403

94,9

podíl v %

39,7

38,3

--

- trvanlivé

71 767

72 144

+377

100,5

podíl v %

60,3

61,7

--

*bez školního mléka

Výroba konzumního mléka se snížila ze 118 970 tis. l v roce 1999 na 116 944 tis. l v roce 2000. Vzniklý pokles o 2 026 tis. l byl částečně vykompenzován školním mlékem, jehož objem dosáhl 1 217 tis. l a ze kterého činil podíl ochuceného mléka 79,7 %.

Celkový objem výroby konzumního mléka, včetně školního mléka činil za 1. čtvrtletí letošního roku 118 161 tis. l a byl v porovnání se stejným obdobím minulého roku o 0,7 % nižší.

Skladba konzumního mléka podle obsahu tuku

Konz. mléko obsah tuku

Výroba 1999

(tis. l)

Výroba2000

(tis. l)

podíl 1999

%

podíl 2000

%

index

2000/1999

nízkotučné odstředěn

37 669

32 905

31,7

28,1

87,4

polotučné

80 283

81 741

67,5

69,9

101,8

plnotučné

1 018

2 298

0,8

2,0

225,8

Celkem

118 970

116 944

100,0

100,0

98,3

Údaje v tabulce jsou pouze orientační, a to především z toho důvodu, že na základě vydání novely vyhlášky č. 328/1997 Sb. byly zpřesněny kategorie konz. mléka podle obsahu tuku tak, že zatímco v roce 1999 bylo jako nízkotučné hodnoceno mléko s obsahem tuku od 0 do

1 %, byla tato kategorie změněna na mléko odstředěné s obsahem tuku do 0,5 %. Obdobně byl změněn obsah tuku u polotučného mléka z rozpětí 1-2 % na 1,5 - 2 % a u plnotučného mléka zvýšen minimální obsah tuku z 2,5 % na 3,5 %.

Podíl nízkotučného / odstředěného mléka se snížil o 12,6 %, zatímco se velmi nízký objem plnotučného mléka více jak zdvojnásobil. V této kategorii je zahrnuto i školní mléko.

Výroba konzumního mléka podle způsobu balení

Konzumní mléko

Výroba 1999

(tis. l)

Výroba 2000

(tis. l)

podíl 1999

%

podíl 2000

%

index

2000/1999

kartony trvanlivé

71 767

72 144

60,3

61,7

100,5

kartony pasterované

13 056

14 803

11,0

12,7

113,4

PE sáčky a ostatní

34 147

29 997

28,7

25,6

87,8

konz.mléko celkem

118 970

116 944

100,0

100,0

98

Podíl konz. mléka plněného do kartonových obalů se zvýšil u trvanlivého mléka z 60,3 % na 61,7 % a u pasterovaného mléka z 11,0 % na 12,7 %. Podíl mléka v PE sáčcích, případně v jiných obalech se snížil z 28,7 % na 25,6 %.

Ostatní tekuté mlékárenské výrobky

Výroba konzumních smetan celkem, včetně kysaných smetan dosáhla úrovně 9 199 tis. l. Z tohoto objemu připadá na kysané smetany 2 476 tis. l. Po jejich odpočtu výroba sladkých smetan převýšila loňskou výrobu o 1,2 %.

Výroba jogurtů vykázala v 1. čtvrtletí letošního roku pokračující pozitivní trend. Celkem bylo vyrobeno 24 160 tis. l jogurtů, což představuje v porovnání s loňskou skutečností ve výši 20 339 tis. l navýšení o 18,8 %. O značném spotřebitelském zájmu o jogurty svědčí i alarmující nárůst jejich dovozu, který se zvýšil v rámci položky celní statistiky 0403 zahrnující převážně jogurty a pouze velmi malou část ostatních zakysaných výrobků z 5 379 tis. l v roce 1999na

7 255 tis. l, t.j. o 35 %. Zatím co celoroční objem dovozu jogurtů činil v roce 1997 cca

4 mil. l, vzrostl v roce 1998 na 11,5 mil. l a dále v minulém roce na 22 mil. l. Při dodržení letošní intenzity navyšování dovozu by dosáhl roční objem jejich importu téměř 30 mil. l, což již představuje velmi vážný zásad do celooborové bilance zpracování mléka.

Výroba ostatních tekutých kysaných výrobků je v letošním roce vykazována bez zakysaných smetan a podmáslí ve výši 4 038 mil. l. Výroba kysaného podmáslí dosáhla 2 914 tis. l. Pokud bychom k těmto položkám připočítali kysané smetany, představovala by výroba kysaných tekutých výrobků celkem 9 428 tis. l, což by znamenalo při meziročním porovnání nárůst

o 8,2 % .

Konzumní tvarohy a tvarohové speciality

Výroba konzumních tvarohů a tvarohových specialit stagnovala tak, jak to vykazuje následující porovnání.

Výroba konzumních tvarohů a tvarohových specialit

Výrobek

Výroba 1999

tuny

Výroba 2000

tuny

rozdíl

tuny

index

2000/1999

konz. tvarohy

7 403

7 428

+25

100,3

smetanové krémy

1 642

2 180

+538

132,7

tvarohové dezerty

1 747

1 203

-544

68,8

Celkem

10 792

10 811

+19

100,2

Zatímco výroba konzumních tvarohů stagnovala, pokračoval pozitivní vývoj výroby smetanových krémů, jejichž objem se zvýšil téměř o třetinu a vyrovnal propad výroby tvarohových dezertů, která se snížila o 31,2 %.

Máslo

Výroba všech druhů másla se snížila ze 17 109 tun v 1. čtvrtletí 1999 na 15 982 v letošním 1. čtvrtletí, což představuje pokles o 1 127 tun - 6,6 %.

Přesto, že statistický výkaz platný pro letošní rok vyčleňuje ze sortimentu másla pomazánkové máslo a máslo s rostlinným tukem, které je v souladu s novou legislativou vedeno pod názvem směsné emulgátorové tuky, uvádíme v zájmu porovnatelnosti na celkovou bilanci vývoj výroby másla podle sortimentu v členění platném do minulého roku.

Sortimentní skladba výroby másla

druh másla

výroba 1999

tuny

výroba 2000

tuny

rozdíl

tuny

index

2000/1999

čerstvé konzumní

7 324

7 731

+407

105,6

s rostl. tukem

1 206

1 319

+113

109,4

pomazánkové

1 489

1 757

+268

118,0

ostatní

7 099

5 176

-1 923

72,9

Celkem

17 109

15 982

1 127

93,4

Celková výroba másla se v 1. čtvrtletí meziročně snížila ze 17 109 tun v roce 1999na 15 982 tun, tj. o 6,6 %, a to při zhruba stejném množství mléčného tuku obsaženém v nakoupené surovině - index 100,5. Na snížení výroby másla se podílí vyšší objem mléčného tuku zapracovaného do výrobků, především sýrů a konzumního mléka.

Přes tento pozitivní jev se však v průběhu 1. čtvrtletí ještě dále navýšila již tak dost vysoká zásoba másla z počátečního stavu 3 133 tun na konečných 5 464 tun, které představují téměř trojnásobek jejich optimálního stavu. Na zvýšení zásob másla má rozhodující vliv nízký limit subvencovaného vývozu stanovený Radou SFTR a dále částečně i stagnující prodej másla na vnitřním trhu, který byl i přes výrazný pokles cen v 1. čtvrtletí letošního roku v porovnání se stejným obdobím minulého roku o 2,6 % nižší.

Vysoké zásoby másla podlamují výrazným způsobem ekonomiku zpracovatelských podniků, vedou k přetlaku nabídky nad poptávkou, prodeji másla za ceny hluboko pod úrovní výrobních nákladů a v některých případech i k exportu másla bez subvencí spojených s vysokými finančními ztrátami. Situace se výrazněji nezměnila a přetrvává, i když Rada SFTR odsouhlasila mimořádný vývoz 1 230 tun másla.

Sýry

Výroba sýrů celkem se zvýšila z 24 950 tun v 1. čtvrtletí 1999 na 27 092 v letošním 1. čtvrtletí, což představuje nárůst o 8,6 %. U přírodních sýrů bylo docíleno zvýšení ze 20 108 tun na

21 934 tun, tj. o 9,1 % a u sýrů tavených ze 4 842 tun na 5 158 tun, tj. o 6,5 %.

Sortimentní skladba výroby sýrů

skupina sýrů

výroba 1999

tuny

výroba 2000

tuny

rozdíl

tuny

index

2000/1999

čerstvé

866

1 148

+282

132,7

měkké zrající

456

545

+89

119,5

bílé v solném nálevu

2 475

3 121

+646

126,1

plísňové

2 398

2 407

+9

100,4

polotvrdé a tvrdé

12 334

13 905

+1 571

112,7

ostatní

1 580

809

-771

51,2

přírodní celkem

20 108

21 934

+1 826

109,1

sýry tavené

4 842

5 158

+316

106,5

Sýry celkem

24 950

27 092

2 142

108,6

Nejvyšší nárůst objemu výroby byl docílen u polotvrdých a tvrdých sýrů celkem 1 571 tun, tj. o 12,7 %. Z celkové výroby připadalo 53,4 % na sýry polotvrdé a 46,6 % na sýry tvrdé.

Další objemově nejvýznamnější nárůst vykázaly bílé sýry v solném nálevu o 646 tun, tj.

o 26,1 %, což svědčí o pozitivním vývoji jejich vývozu. V průběhu 1. čtvrtletí se výrazně zvýšil dovoz v položce celní statistiky (0406) sýry a tvarohy z 3 474 tun v roce 1999 na 4 068 tun v letošním roce, tj. o 17,1 %. V sortimentní skladbě dovozu této skupiny výrobků se průběžně nejvýznamněji podílejí konz. tvarohy, dále tavené sýry před celkovým objemem všech ostatních druhů přírodních sýrů. Dovozy čerstvých tvarohů se realizují v rozhodující míře z Polska.

Sušené výrobky

Výroba sušeného mléka bez KDV (kojenecké dětské výživy) se snížila z 15 169 tun v 1. čtvrtletí 1999na 13 083 tun ve stejném období letošního roku, tj. o 14 %.

Sortimentní skladba sušených výrobků

výrobek

výroba 1999 tuny

výroba 2000 tuny

rozdíl tuny

index 2000/1999

suš.mléko bez KDV

15 169

13 038

-2 131

86,0

z toho odtučněné

10 487

7 276

-3 211

69,4

plnotučné

4 682

5 762

+1 080

123,1

suš.výrobky s přísadami

575

392

-183

68,2

mléčné krmné směsi

1 187

1 373

+186

115,7

Na celkovém snížení výroby sušených mlék o 2 131 tun se podílí sušené odtučněné mléko 3 211 tunami (index 69,4), zatímco výroba sušeného mléka plnotučného se zvýšila o 1 080 tun (index 123,1). Snížení výroby sušených mlék bylo ovlivněno při zhruba srovnatelném objemu nákupu mléka zvýšeným zpracováním mléčné plazmy na ostatní konzumní výrobky.

Výroba sušených výrobků s přísadami se snížila o 31,8 %, zatímco výroba mléčných krmných směsí se zvýšila o 15,7 % při celkově stále velmi nízkém celkovém objemu.

Závěr

Z meziročního poklesu výroby másla a sušeného mléka vyplývá, že byl v 1. čtvrtletí zpracován vyšší objem mléčné suroviny na konzumní výrobky, a to především na přírodní sýry a jogurty. I při poklesu výroby másla se zvyšují jeho zásoby jako důsledek nedostatečného limitu subvencovaného vývozu schváleného Zásadami regulace trhu mléka platnými pro celý rok 2000. Pozitivní opatření, které mělo odstranit loňské dramatické výkyvy v regulaci trhu mléka však znamená přínos v průhlednosti systému, ale zdaleka nepokrývá důsledky očekávaného zvýšeného nákupu mléka a zvýšených dovozů, se kterými původní bilance neuvažovala.

Vzniklou situaci je nutno urychleně řešit zásadními opatřeními, mezi které patří především navýšení dotací na vývoz přebytků, v horším případě zrušení institutu minimální nákupní ceny mléka, aby nemuselo v krajním případě dojít k omezování nákupu zemědělci vyprodukované a mlékárnám nabídnuté produkce.

Výroba mlékárenských výrobků v 1. čtvrtletí 2000

Výrobek

jedn.

výroba 1999

výroba 2000

index 2000/1999

Nákup mléka

tis. l

602 031

603 351

100,2

prům.obsah tuku

%

4,088

4,100

+0,012

prům.obsah bílkovin

%

3,37

3,33

-0,04

prům.realizační cena za 1 l

7,74

7,45

96,3

Konz.mléko, včetně školního mléka

tis. l

118 970

118 161

99,3

Konz. smetany

tis. l

6 645

6 723

101,2

Jogurty

tis. l

20 339

24 160

118,8

Tekuté kys.výrobky

tis. l

8 707

9 429

108,0

Konz. tvarohy

tuny

7 403

7 428

100,3

Smetanové krémy

tuny

1 642

2 180

132,7

Tvaroh.dezerty

tuny

1 747

1 203

68,8

Máslo celkem

tuny

17 109

15 982

93,4

Sýry přírodní

tuny

20 108

21 934

109,1

Sýry tavené

tuny

4 842

5 158

106,5

Mraž.smet.krémy

tuny

2 354

2 180

92,6

Suš.mléko celkem (bez KDV)

tuny

15 169

13 038

86,0

z toho odtučněné

tuny

10 487

7 276

69,4

Ing. Milan Křivánek, tajemník Českomoravského svazu mlékárenského

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info