Výroba masa se v květnu snížila o 14,8 %
27.06.2000 | České noviny
Výroba masa se v kvetnu snížila o 14,8 procenta
Výroba masa (bez drubeže) se v kvetnu v Ceské republice mezirocne snížila o 14,8 procenta. Od zacátku roku se vyrobilo o 11,6 procenta masa méne než ve stejném období minulého roku. Informace Ceského statistického úradu dnes CTK poskytl jeho tiskový mluvcí Ladislav Pištora.
Nákup mléka byl v kvetnu mezirocne vyšší o 0,6 procenta a v lednu až kvetnu vrostl o 0,2 procenta proti srovnatelnému období lonského roku. Na poklesu výroby masa se v kvetnu podílelo snížení výroby hovezího masa vcetne telecího o 18,9 procenta a veprového masa o 13,5 procenta.
Za prvních pet mesícu roku se vyrobilo o 17 procent méne hovezího masa vcetne telecího a o 9,9 procenta veprového masa.
Celkem bylo v kvetnu letošního roku vyrobeno 44.587 tun masa (bez drubežího), z toho 9833 tun hovezího a telecího, 34.731 tun veprového a sedm tun skopového masa.
Za leden až kveten cinila celková výroba masa 216.649 tun. Hovezího a telecího masa se vyrobilo 47.469 tun a veprového 169.054 tun. Výroba skopového masa za letošních pet mesícu vzrostla mezirocne o 11,1 procenta na 49 tun.
Mléka bylo v kvetnu nakoupeno 222,05 miliónu litru, za prvních pet mesícu roku 2000 to bylo 1,0343 miliardy litru.
Výsledky statistického zjištování o výrobe masa a nákupu mléka nahrazují od letošního ledna v rámci harmonizace ceské zemedelské statistiky se standardy Evropské unie mesícní statistické sledování vybraných ekonomických ukazatelu v zemedelských podnicích.
Další články v kategorii Potravinářství
- O titul Regionální potravina se letos na jihu Moravy ucházelo 41 výrobců (21.05.2024)
- Nejvíce medu se loni do EU dovezlo z Číny a z Ukrajiny, uvedl Eurostat (21.05.2024)
- Moravskoslezské cukrovary budou mít v Opavě novou kotelnu za 250 milionů Kč (20.05.2024)
- Danone potvrdila odchod z ruského trhu, uvedla média (20.05.2024)
- Pivo je za 60 korun už i v menších městech, hospody zavírají (20.05.2024)
- Střízlivý přípitek. Svou cestu si razí nealkoholické varianty šumivých vín (20.05.2024)
- Vratislavickou kyselku přírodní, citronovou a pomerančovou doplnila maracuja (20.05.2024)
- Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje. Prospějí ekonomice i ekologii (19.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily (16.05.2024)