Vliv intenzivní výživy na základní ukazatele kvality kozího mléka
26.04.2001 | Odborné konference
Helena Řezníčková, Stanislav Gajdůšek, Jan Kuchtík
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Brno
Úvod
V České republice je v posledním období zaznamenán zvýšený zájem o chov koz. Převládá zaměření na produkci mléka k přímému konzumu, k výrobě kysaných výrobků a sýrů. Užitkovost koz je ovlivněna plemenem a užitkovost ve spojení s kvalitou mléka i technologií chovu. V porovnání s krávami nejsou kozy schopny vybalancovávat výkyvy ve výživné hodnotě krmné dávky a reagují rychleji na každou změnu. Krmná dávka by měla být sestavena s ohledem na kategorii zvířat, fyziologický stav a užitkovost. Důležitý je také pozvolný přechod při změně krmné dávky a zajištění dostatečného množství vitamínů a minerálních látek.
Materiál a metody
Vliv výživy na ukazatele kvality mléka (obsah sušiny, bílkovin, tuku a laktózy) byl sledován u plemene Hnědá koza krátkosrstá na farmě ZD Žernov v roce 2000. Do sledování bylo zařazeno 8 koz na druhé laktaci. Začátek laktace byl na přelomu měsíce ledna a února. Odběry vzorků mléka byly realizovány při ranním dojení v průměrném 87., 121., 142., 166., 198., 227. a 261. dni laktace. Průměrná mléčná užitkovost jednotlivých sledovaných zvířat byla 780 kg mléka. Krmná dávka se v období našeho sledování skládala z lučního sena (ad libitum), 1,5 kg kukuřičné siláže, 0,5 kg siláže ze zavadlé píce, příležitostné pastvy (ad libitum), 0,8 kg ČOT (granulát) a minerálního lizu. V přípravném období na připouštění (od 135. dne do 160. dne laktace) byla krmná dávka složena z lučního sena (ad libitum), 1,8 kg kukuřičné siláže, 0,7 kg siláže ze zavadlé píce, příležitostné pastvy (ad libitum), 1,2 kg ČOT (granulát) a minerálního lizu.
Výsledky a diskuse
Zhodnocení ukazatelů kvality kozího mléka v průběhu laktace je uvedeno v tab. 1. Průměrný obsah sušiny se od 87. dne laktace snižoval až na hodnotu 10,66 % ve 121. dni laktace. V následujícím období došlo k výraznému zvýšení prům. obsahu sušiny na 11,33 % (142. den laktace). V období od 143. dne do 198. dne laktace však došlo ke snížení obsahu sušiny a ve 198. dni laktace byla zjištěna celkově nejnižší prům. hodnota (9,64 %). Ke konci laktace se prům. obsah sušiny zvyšoval až na úroveň 11,75 %. U obsahu bílkovin a tuku byla zjištěna podobná tendence změn v průběhu laktace jako u obsahu sušiny. Průměrný obsah bílkovin od hodnoty 2,53 % v 87. dni laktace poklesl na 2,46 % při druhém odběru. V dalším období sledování jsme zaznamenali vzestup prům. obsahu bílkovin na 2,90 % (142. den laktace). Avšak v rámci následujících odběrů (116 den a 198 den laktace) dochází k poklesu hodnot až na úroveň 2,59 %. V následujícím období laktace se průměr. obsah bílkovin opět zvyšuje, a to až na celkově nejvyšší hodnotu (3,21 %), ve 261. dni laktace. Průměrný obsahu tuku se od 87. dne laktace (2,91 %) snížil na hodnotu 2,72 % ve 121. dni laktace. Při dalším odběru jsme zjistili celkově nejvyšší prům. hodnotu obsahu tuku (3,61 %). V dalším období laktace dochází k poklesu až do 198. dne laktace (2,03 %), avšak ke konci laktace se prům. obsah tuku zvyšuje až na hodnotu 3,42 %. V polovině laktace (přibližně 130. až 140. den) by mělo docházet ke snížení obsahu sušiny, bílkovin a tuku. Ovšem vlivem přípravného období na připouštění matek, jsme naopak zaznamenali po 121. dni laktace zvýšení těchto složek v mléce. Před 4. odběrem však opět nastává pokles těchto složek, který byl ovlivněn faktorem připouštění, respektive počátkem březosti. Ke konci laktace dochází k přirozenému zvyšování jednotlivých složek mléka. Obsah laktózy patří k nejstabilnějším parametrům mléka a vykazuje jen malou variabilitu. Na rozdíl od tuku a bílkovin nepodléhá obsah laktózy výrazným změnám v průběhu laktace. Průměrný obsah laktózy se od začátku sledování do 120. dne laktace zvyšoval na hodnotu 4,6 %, což je nejvyšší průměrná hodnota. Při dalším odběru, ve 142. dni laktace, byl prům. obsah laktózy 4,18 % a ve 166. dni laktace byla zjištěna hodnota 4,54 %. V následujícím období až do 227. dne nastal pokles tohoto ukazatele až na hodnotu 4,09 %. V posledním období laktace se prům. obsah laktózy zvýšil na 4,33 % ve 261. dni laktace.
Tab. 1: Zhodnocení základních ukazatelů kvality kozího mléka v průběhu laktace (rok 2000, ZD Žernov)
Ukazatel | - | Průměrný den laktace | F - test | ||||||
87. den (A) n = 6 | 121. den (B) n = 8 | 142. den (C) n = 7 | 166. den (D) n = 7 | 198. den (E) n = 7 | 227. den (F) n = 6 | 261. den (G) n = 5 | |||
Obsah sušiny (%) | 10,93± 0,55 | 10,66± 0,75 | 11,33E ± 0,76 | 10,59e ± 0,48 | 9,64CdG ± 0,81 | 10,71± 0,86 | 11,75E ± 1,46 | 4,02 ** | |
Obsah bílkovin (%) | 2,53G ± 0,27 | 2,46G ± 0,17 | 2,90± 0,20 | 2,79± 0,21 | 2,59G ± 0,35 | 2,73± 0,23 | 3,21ABE ± 0,60 | 4,28 ** | |
Obsah tuku (%) | 2,91± 0,40 | 2,72± 0,71 | 3,61Ed ± 0,62 | 2,59c ± 0,52 | 2,03CG ± 0,49 | 2,84± 0,70 | 3,42E ± 0,95 | 4,57 ** | |
Obsah laktózy (%) | 4,44± 0,16 | 4,60CEF ± 0,18 | 4,18Bd ± 0,17 | 4,54ceF ± 0,23 | 4,14Bd ± 0,25 | 4,09BD ± 0,29 | 4,33± 0,21 | 6,20 ** |
a,b,c,d,e,f,g - P = 0,05
A,B,C,D,E,F,G - P = 0,01
Zpracováno s podporou projektu MSM 4321 00001.
Další články v kategorii Potravinářství
- Becherovka patří od začátku května definitivně polské skupině Maspex (03.05.2024)
- FAO: Ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, zdražuje maso i rostlinné oleje (03.05.2024)
- Balík 12 potravin a piva zlevnil meziročně v dubnových akcích na 638,39 koruny (02.05.2024)
- Češi vyhodí asi třetinu potravin. Čtyřčlenná rodina může ušetřit 14 tisíc ročně (01.05.2024)
- „Nejzbytečnější cukr“ by mohla postihnout nová daň. Výrobci se brání (30.04.2024)
- ČSÚ zveřejní vývoj HDP v prvním čtvrtletí, analytici čekají růst (30.04.2024)
- Sladké nápoje by mohly podražit. Válek je pro speciální daň (29.04.2024)
- Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde (29.04.2024)
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)