Vitamínová bomba. Jablka se mají jíst celá, včetně semen, zjistili vědci
02.08.2019 | Denik.cz
Nejen přísun vitaminů, ale hlavně zdraví pomáhajících bakterií představuje v našich zeměpisných šířkách nejrozšířenější ovoce, tedy jablko. Typické jablko obsahuje více než 100 milionů bakterií. Na to přišli vědci z Technické univerzity ve Štýrském Hradci při svém výzkumu, jehož výsledky zveřejnili v časopise Frontiers in Microbiology.
Nejvíc bakterií přitom podle nich překvapivě není na slupce, ale v dužině a semenech. Mikroorganismy jsou podle vědců důležité pro zdravou střevní mikroflóru. „Bakterie, houby a viry z naší stravy osidlují přechodně naše střevo,“ vysvětlila agentuře DPA bioložka profesorka Gabriele Bergová, která je spoluautorkou studie. „Vaření většinu z nich zabíjí, proto jsou syrové ovoce a zelenina obzvlášť důležitými zdroji mikroorganismů ve střevě,“ dodala Bergová.
Rakouští vědci v rámci svého výzkumu srovnávali také dvě různá jablka. Jablko, které bylo vypěstováno v režimu bio, a jablko z konvenčního zemědělství. V obou přitom objevili zhruba stejný počet bakterií.
Jezte i jadřinec
Čerstvě sklizená bio jablka nicméně podle Bergové obsahovala mnohem pestřejší spektrum bakterií. Podle ní tak lze říci, že bio jablka jsou lepší přinejmenším pro zdraví lidského střeva. „Čerstvá jablka, konzumovaná hned po sklizni a ekologicky pěstovaná, mají ve srovnání s jablky produkovanými konvenčně podstatně rozmanitější bakteriální strukturu,“ uvedla na základě výzkumu profesorka Bergová. Takzvaná bio jablka obsahují více bakterií, které mají příznivý vliv na lidské zdraví.
Úplně nejzdravější je podle nejnovějšího zjištění rakouských vědců jíst jablko celé, včetně slupky a jádřince. Ten, kdo si jablko oloupe a sní pouze dužinu, přijde o devět desetin zdraví pomáhajících bakterií. A to proto, že v dužině jablka jich je podle zmíněné vědecké studie deset milionů.
Autor: Luboš Palata, ČTK
Další články v kategorii Potravinářství
- Češi konzumují méně ovoce a zeleniny, než je doporučená denní dávka (18.04.2024)
- Fazole z Teska obsahovaly čtyřnásobné množství herbicidu (18.04.2024)
- Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem (18.04.2024)
- Dvojí kvalita potravin? Chyba není v EU, ale u nás, řekl prezident Petr Pavel (18.04.2024)
- Sklizeň chřestu může zpomalit chladno, pěstitelům pomáhá zájem o českou zeleninu (17.04.2024)
- Konference Automatizace v potravinářství představila nejmodernější trendy oboru (16.04.2024)
- Nominace na Regionální potravinu: Chléb, kacha, uzené, pivo i výhonky hrášku (16.04.2024)
- Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami (15.04.2024)
- Celníci odhalili v dodávce na D8 u Lovosic téměř půl tuny závadného masa (15.04.2024)
- Češi umějí pomáhat. Jarní Sbírka potravin vynesla 467 tun zboží (15.04.2024)