Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem
18.04.2024 | peprconsulting.cz
Obavy vinařů ohledně počasí se začínají naplňovat. Po nadprůměrně teplých dnech přišlo ochlazení, které, pokud udeří naplno, může už významně ovlivnit letošní úrodu. Vinařství Habánské sklepy ze skupiny BOHEMIA SEKT proto dnes začalo nově testovat technologii UV boostingu také jako ochranu révy vinné před mrazem.
K novému testu využije technologii na bázi UV-C záření UV Boosting, kterou vyvinul tým z univerzity v Avignonu ve Francii. Zařízení, které nezanechává žádné stopy na rostlinách a lze ho používat jak v ekologickém, tak i konvenčním režimu hospodaření, BOHEMIA SEKT používal od loňského roku k posilování imunity révy vinné vůči dopadům sucha a chorobám.
„Test mrazuvzdornosti zkoušelo jen několik vinařství v Evropě a ukázalo se, že technologie může zafungovat i jako obrana proti mrazu. Je však potřeba vyjet 48 hodin před nástupem mrazu a pokud nízké teploty trvají delší dobu, lze ho opakovat ještě dvakrát,“ uvádí Francois Sement, Head of Biology Research & Development ve společnosti UV Boosting.
V Českých podmínkách jde o první pokus tohoto druhu. „Mráz zpravidla nezasáhne celý vinohrad, ale jen kritická místa, poblíž vodních ploch nebo v nižších partiích svahů. Vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí jsme se rozhodli ve vybraných řádcích v těchto lokalitách účinky UV Boostingu otestovat,“ uvedl ředitel vinařství Habánské sklepy Petr Ptáček. Při přetrvávajícím chladném počasí bude test opakovat.
K dnešnímu dni je vegetace na vinicích zrychlená přibližně o 14 dní oproti normálu. V případě, že v této fázi vývoje rostlin teploty klesnou pod bod mrazu, mohlo by se to negativně projevit i na letošní úrodě. „Hrozny z části vinice zasažené mrazem mohou mít jiný charakter než na zbytku vinice. Zpravidla dosahují nižšího množství i velikosti a dozrávají v jiný čas, což je problém z hlediska sklizně i zpracování hroznů. Samozřejmě to zvyšuje i náklady na sklizeň,“ dodal Petr Ptáček.
Kontakt:
Alice Králová
Manažerka PR, BOHEMIA SEKT alice.kralova@bohemiasekt.cz
+420 733 148 127
Michaela Vrbová
PR manager, PEPR Consulting vrbova@peprconsulting.cz
+420 737 755 094
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



