Vinaři už nabízejí burčák z časných odrůd
24.08.2000 | Zemské noviny
Vinari už nabízejí burcák z casných odrud
Milovníci burcáku si letos prijdou na své. Hojnost slunce uspíšila sklizen vinné révy, takže vinari už nabízejí burcák z casných odrud. Syte zabarvený, vonavý a živý nápoj nalévají o nekolik týdnu drív než v minulých letech i vinari z Arcibiskupských vinných sklepu v Kromeríži. Pro zakalenou konzistenci mu lidé v kraji ríkají mléko, nekdy i kobylí mléko, nebo dokonce kobylí moc. Znalci tvrdí, že burcák je letos obzvlášt lahodný. "Réva mela hodne slunce. Je vyzrálejší než v jiných letech. Dá se to poznat na burcáku a bude to znát i na víne," prohlásil šéf sklepu Jaroslav Grmolec. "Také je mnohem sladší. Cukernatost dosahuje až 18 procent," dodal. Kvalita burcáku se ovšem rychle mení - doslova z hodiny na hodinu. "Musí se vystihnout chvíle, kdy štáva vre. V dobrém burcáku prevažuje cukernatost nad alkoholem," vysvetlil Grmolec. S pitím "mlécka", jak nekterí vinari burcáku prezdívají, se proto nesmí otálet. Jakmile preváží kyselina a alkohol, už tolik nechutná.
Další články v kategorii Potravinářství
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)

Tweet



