Vinaři už nabízejí burčák z časných odrůd
24.08.2000 | Zemské noviny
Vinari už nabízejí burcák z casných odrud
Milovníci burcáku si letos prijdou na své. Hojnost slunce uspíšila sklizen vinné révy, takže vinari už nabízejí burcák z casných odrud. Syte zabarvený, vonavý a živý nápoj nalévají o nekolik týdnu drív než v minulých letech i vinari z Arcibiskupských vinných sklepu v Kromeríži. Pro zakalenou konzistenci mu lidé v kraji ríkají mléko, nekdy i kobylí mléko, nebo dokonce kobylí moc. Znalci tvrdí, že burcák je letos obzvlášt lahodný. "Réva mela hodne slunce. Je vyzrálejší než v jiných letech. Dá se to poznat na burcáku a bude to znát i na víne," prohlásil šéf sklepu Jaroslav Grmolec. "Také je mnohem sladší. Cukernatost dosahuje až 18 procent," dodal. Kvalita burcáku se ovšem rychle mení - doslova z hodiny na hodinu. "Musí se vystihnout chvíle, kdy štáva vre. V dobrém burcáku prevažuje cukernatost nad alkoholem," vysvetlil Grmolec. S pitím "mlécka", jak nekterí vinari burcáku prezdívají, se proto nesmí otálet. Jakmile preváží kyselina a alkohol, už tolik nechutná.
Další články v kategorii Potravinářství
- Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje. Prospějí ekonomice i ekologii (19.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily (16.05.2024)
- Zlevňování potravin skončilo (15.05.2024)
- Brambory meziročně podražily skoro o polovinu. Klesá zájem o ty ve slupce (15.05.2024)
- Nealkoholické pivní mixy COOL se rozrůstají o novou generaci COOL+ s funkčními benefity (15.05.2024)
- Stahování párku od výrobce z Vysočiny kvůli obsahu listerií (15.05.2024)
- Výrobce Olomouckých tvarůžků navýšil obrat i čistý zisk a plánuje stavbu výrobního závodu (15.05.2024)
- Česko za 20 let v EU marně hájilo pomazánkové máslo a tuzemský rum (14.05.2024)
- Státy EU schválily prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, budou platit omezení (14.05.2024)