Vepřové maso musí být libovější, jako v Unii

Veprové maso musí být libovejší, jako v Unii

Praha - Rezníci se na vstup do Evropské unie pripravují priblížením technických a právnických norem. Jatecná prasata se budou muset hodnotit podle systému SEUROP. Veprové maso má být podle normy málo tucné a kvalitnejší. "Ceští chovatelé prasat jsou ve složité situaci. Šlechtením vzniká víc krížencu, než je potreba. Šlechtitelé sledují víc komercní zájmy firem než praktický efekt," rekl predseda Spolecenstva rezníku a uzenáru Jaroslav Šebesta. Spolecenstvo navrhuje vytvorit národní šlechtitelský program. "Predložili jsme chovatelum požadavek rezníku, jak by melo vypadat jatecné zvíre," dodal Šebesta. Rezníci nejsou spokojeni ani s prací Ministerstva zemedelství a kritizovali zpusob pripomínkového rízení. Odborníci by se meli vyjadrovat k zákonum, novelám a vyhláškám. To se nedeje vubec nebo špatne. Proto i zákon o potravinách je v rozporu s veterinárním zákonem a platnými vyhláškami. "Spolecenstvo nemá požadovanou váhu a autoritu pri prosazování zmen v právních normách. Chceme, aby se legislativa co nejdríve prizpusobila normám Evropské unie. Proto chceme vytvorit profesní komoru po vzoru Unie," uzavrel Šebesta.

Na pulty domácích obchodu se brzy dostane veprové maso podle norem Evropské unie. Bude muset být libovejší a mít kvalitnejší svalovinu. Duležitá bude peclivá kontrola na jatkách.

Foto Eugenie Línková

(egi)

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info