Věchnovská pekárna- Pečení za pomocí kvasu je nikdy nekončící proces
24.08.2021 | pekarske-technologie.cz
Jak již název napovídá, proces přípravy má tři stupně.
- První stupeň- zrání kvasu a následné přidání mouky a vody
- Druhý stupeň- další zrání a vymíchání
- Třetí stupeň- finální zrání
Když je vše hotové, vymíchá se pomocí stroje těsto a doladí se do ideální konzistence přidáním mouky či vody. Vymíchané těsto se nechá kynout a potom se sází do pece.
Pekaři jsou noční ptáciStarost o kvas je jedním z důvodů, proč se pekař pořádně nevyspí. Kvas je třeba připravit předem, aby byl správně vyzrálý, padlý a měl svou typickou vůni. Pekař musí hlídat spoustu faktorů, protože na kvalitu kvasu má vliv mouka, teplota, vlhkost nebo i tlak.
Kvas je třeba opečovávat každý den a při pečení chleba se musí myslet na to, aby se oddělilo dostatečné množství kvasu k jeho namnožení na další den.
Směna začíná večer, když si zákazníci v klidu hoví doma a těší se, na čerstvé ranní pečivo. Aby byly voňavé dobroty ráno na pultech, peče se od večera celou noc. Řidič, který jede svou první trasu ve čtyři ráno musí mít již všechno připraveno. Holt kdo chce dělat v pekařině, musí změnit svůj zaběhnutý denní rytmus.
Autor: redakce
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



