Ve zmrazené zelenině se uchová více vitaminů než v čerstvé
11.09.2000 | ÚZPI
Při zdravém způsobu stravování je velmi často potřeba rozhodnout, zda je vhodnější ovoce a zelenina v čerstvém stavu, nebo zpracovaná (zmrazená), a to především vzhledem k retenci a využitelnosti vitaminů. Společnost UNILEVER prováděla v Británii, Itálii, SRN a Rakousku výzkum pěti druhů zeleniny - hrášek, brokolice, zelené fazolové lusky, špenát a karotka - zaměřený na vitaminy a minerální látky, se zvláštním zřetelem na vitamin C, protože : je přítomen ve všech druzích zeleniny, je nejcitlivější k působení tepla, světla, vzduchu a enzymové oxidaci, a tudíž u něj dochází k největším ztrátám, a je rozpustný ve vodě a může se vyluhovat při vaření a/nebo blanšírování. U sledovaných druhů zeleniny byla zmrazená forma:
· Rovnocenná, nebo lepší než čerstvá zelenina, skladovaná 2 - 3 dny při pokojové teplotě,
· Mnohem lepší než čerstvá zelenina, koupená na trhu nebo u zelináře a skladovaná v domácnosti při pokojové teplotě,
· Lepší než čerstvá zelenina, skladovaná 2 - 3 dny ve zchlazeném stavu v supermarketech, s následným skladováním v domácnostech při pokojové teplotě. Je tudíž možno konstatovat, že čerstvá zelenina není nutně lepší než zelenina zmrazená, pokud se nejedná o zeleninu z vlastní zahrady, zkonzumovanou okamžitě po sklizni, a že zmrazené výrobky mají často mnohem vyšší obsah vitaminů. Tento poznatek je důležitý zejména pro spotřebitele, kteří chtějí do svého jídelníčku zařadit hodně zeleniny, ale nemají možnost si vypěstovat vlastní a konzumovat ji čerstvou ihned po sklizni.
Quick Frozen Foods Int., 42, 2000, č. 1, s. 47 (kop)
Další články v kategorii Potravinářství
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)

Tweet



