Včel ubývá. Problém ve městech? Okrasné stromy, říká zoolog Antonín Přidal
20.07.2020 | Denik.cz
Po letošní zimě uhynula asi pětina včelstev. Může za to letošní sucho, chemizace a výsadba plodin, které dávají méně nektaru. Podle Antonína Přidala z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně by včelařům prospěla vhodnější skladba rostlin a stromů.
Které plodiny mají málo nektaru?
Mezi takové patří řepka, u které jsou v současné době pěstované odrůdy na mnoha místech z hlediska poskytování nektaru a pylu zcela bezvýznamné. S řepkou navíc souvisí její nadměrná chemizace, kvůli které včelstva slábnou. Ve městech jsou pak problematické často sekané trávníky a vysazování okrasných stromů, jako je například sakura, které nemají nektar vůbec.
Co doporučujete v Česku pěstovat, aby měly včely nektaru dostatek?
Doporučuji zajistit pastvu výsadbou medonosných dřevin, jako jsou vrby, ovocné druhy a lípy. Celkově jsou vhodné hmyzosnubné rostliny (které jsou závislé na opylení hmyzem, pozn.red.), například více jetelovin.
Jak by se měli včelaři chovat, aby byly jejich včely zdravé?
Vyhledávat pro chov oblasti s dostatečně pestrou pastvou. Včelaři dále mohou svým včelstvům pomoci sledováním migračních vln roztočů a včas je likvidovat nejlépe přírodně identickými varroacidy.
Mohou včelaři vůbec nějak bojovat se suchem, které ničí včelám pastvu?
To v podstatě není možné. Protože kromě plodin, jejichž závlaha tu a tam možná je, nelze zalévat celou krajinu.
Autor: Eva Matějková
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



