V USA holdují červenému masu
09.03.2001 | Hospodářské noviny
Za oceánem se vracejí k oblíbeným štavnatým hovězím steakům
Američané se nejspíše přejedli kuřecího masa. Podle výzkumu University of Missouri stoupla v USA v posledních dvou letech poptávka po hovězím mase o 6,27 procenta. Zároveň klesla poptávka po kuřecím mase o 2,59 procenta. Rostoucí ceny hovězího, zpomalující se ekonomika ani obavy lidí z tzv nemoci šílených krav chuť Američanů na červené maso neovlivnily. Od roku 1997 se v USA počet restaurací úzce se specializujících na přípravu bifteků téměř ztrojnásobil. Tvrdí to firma NPD Group, jenž se zabývá průzkumem trhu. Strategickým krokem byla i akvizice společnosti Tyson Foods - tato obrovská americká drůbežárna totiž letos zaplatila za IBP, největšího amerického zpracovatele červeného masa, 3,2 miliardy amerických dolarů.
Američané sice stále preferují kuřecí maso (v průměru snědí asi 36 kg na osobu ročně), přesto spotřeba hovězího s 32 kg na hlavu za drůbežím masem o moc nepokulhává.
»Lidé, kteří hovoří o šílených krávách, si dělají zbytečně velké starosti,« tvrdí 79letý právník Robert Monaghan, vychvalující kvality na hovězího masa v chicagské restauraci Gene & Georgetti. »Jednou mi tu přinesli krvavý steak, a ten byl tak tlustý, že jsem si řekl: Seženu si sedlo a odjedu na něm domů,« dodává právník se sklenkou červeného v ruce.
Podle odborníků začala být americká veřejnost unavena trendem nízkotučné stravy 80. a počátku. 90. let. »Strava s vysokým obsahem bílkovin vrátila na americké talíře maso,« shrnuje odborník přes výživu Dayle Hayes.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



