V USA holdují červenému masu

Za oceánem se vracejí k oblíbeným štavnatým hovězím steakům

Američané se nejspíše přejedli kuřecího masa. Podle výzkumu University of Missouri stoupla v USA v posledních dvou letech poptávka po hovězím mase o 6,27 procenta. Zároveň klesla poptávka po kuřecím mase o 2,59 procenta. Rostoucí ceny hovězího, zpomalující se ekonomika ani obavy lidí z tzv nemoci šílených krav chuť Američanů na červené maso neovlivnily. Od roku 1997 se v USA počet restaurací úzce se specializujících na přípravu bifteků téměř ztrojnásobil. Tvrdí to firma NPD Group, jenž se zabývá průzkumem trhu. Strategickým krokem byla i akvizice společnosti Tyson Foods - tato obrovská americká drůbežárna totiž letos zaplatila za IBP, největšího amerického zpracovatele červeného masa, 3,2 miliardy amerických dolarů.

Američané sice stále preferují kuřecí maso (v průměru snědí asi 36 kg na osobu ročně), přesto spotřeba hovězího s 32 kg na hlavu za drůbežím masem o moc nepokulhává.

»Lidé, kteří hovoří o šílených krávách, si dělají zbytečně velké starosti,« tvrdí 79letý právník Robert Monaghan, vychvalující kvality na hovězího masa v chicagské restauraci Gene & Georgetti. »Jednou mi tu přinesli krvavý steak, a ten byl tak tlustý, že jsem si řekl: Seženu si sedlo a odjedu na něm domů,« dodává právník se sklenkou červeného v ruce.

Podle odborníků začala být americká veřejnost unavena trendem nízkotučné stravy 80. a počátku. 90. let. »Strava s vysokým obsahem bílkovin vrátila na americké talíře maso,« shrnuje odborník přes výživu Dayle Hayes.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info