V potravinách je nyní méně cizorodých látek

V potravinách je nyní méne cizorodých látek

Ve vzorcích potravin od výrobcu ze severní a strední Moravy se v poslední dobe objevuje podstatne méne škodlivých látek, než v letech minulých. Zjistili to odborníci ze Státního veterinárního ústavu v Olomouci, kterí obsah cizorodých látek v potravinách pravidelne sledují. "V roce 1996 jsme pri kontrolách u výrobcu zjistili ctyri procenta nevyhovujících vzorku. O rok pozdeji jejich podíl vzrostl dokonce na 5,8 procenta. V lonském roce jsme ze 2243 vyšetrených vzorku oznacili jako nevyhovující jen 22, což je necelé procento," rekl dnes reditel Státního veterinárního ústavu v Olomouci Jan Bardon. Nejvíc cizorodých látek, predevším težkých kovu, našli veterinári v mase a v orgánech lovné zvere.

"Mnohem lépe dopadlo hovezí, veprové a drubeží maso.

Ani jeden ze zkoumaných vzorku neobsahoval cizorodé látky. Ve vzorcích mléka, mlécných výrobku a vajec jsme také nezjistili látky, které by mohly poškodit lidské zdraví," uvedl šéf veterinárního ústavu.

Vedci ovšem predpokládají, že se v dalších letech v potravinách objeví jiné škodlivé látky, které se zatím nesledovaly.

"Postupne vybavujeme laboratore prístroji, které pomohou pri kontrolách zachytit zbytky antibiotik, hormonu ci stimulacních látek, které se dríve nepoužívaly," rekl Bardon.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info