UV záření pomáhá vyrábět džusy v USA

Americká společnost California Dayfresh Foods instalovala nová zařízení na zpracování džusů, které využívá UV záření. To má zvýšit bezpečnost vyráběných nápojů z hlediska zdravotní nezávadnosti. Systém rovněž zamezuje ztrátám živin i chuti, ke kterým dochází při tepelné pasteraci. Společnost na trh dodává přírodní a čerstvě zmrazené ovocné, zeleninové a míchané džusy. Podle výrobce technologie, firmy Salcor, je základem systému působení UV záření o vlnové délce 253,7 nm na bakteriální vlákna, což má zabránit rozmnožování bakterií. Přitom se zachová chuť, barva a složení a neručí se ani žádoucí enzymová aktivita mikroorganismů v produktech. Tubus UV modulu je obklopen elektrickými UV lampami. Džus vířivým pohybem proteče tubusem, aby byla každá molekula exponována UV zářením, což zajistí vhodná čerpadla. Systém rovněž obsahuje bezpečností prvky, které brání snížení intenzity UV záření nebo jeho úniku z tubusu. Podle požadavku úřadu FDA lze uchovat i tištěný záznam, že úprava džusu proběhla úspěšně.

Podrobnější informace obsahuje článek "Nahradí UV záření tepelnou pasteraci džusů?" v Potravinářských aktualitách, řada Ekonomika, technologie, technika a obaly, 43, 2000, č. 3. (-mih-)

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info