ÚOHS nezjistil dohodu o zdražování pečiva
06.03.2001 | Hospodářské noviny
ÚOHS nezjistil nedovolenou dohodu o zdražování pečiva
Zdražení pečiva v tuzemsku se neuskutečnilo na základě dohody výrobců ani nebylo založeno na
společném plánu konkurentů. Vyplývá to ze šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Odběratelské ceny se loni od 1. září do 31. prosince měnily postupně po celé období. V řadě případů výrobci nezdražili plošně, ale jen určitý druh výrobku, řekl dnes na veletrhu Salima v Brně předseda ÚOHS Josef Bednář. ÚOHS šetřil chování soutěžitelů na základě loňského srpnového prohlášení svazu pekařů o nutném zdražení pečiva až o 35 procent.
Příslušný trh je podle Bednáře typický velkým počtem podniků, které zasahují do hospodářské soutěže v místě i celoplošně. Nejrozšířenějšími pekařskými výrobky jsou rohlíky a chléb,
přičemž výrobní sortiment jednotlivých firem je rozsáhlý a liší se složením, hmotností a cenou. Nejvýznamnější výrobci s působností v celé zemi jsou Delta, Penam, Michelské pekárny a
Ramill/Odkolek. Na oborovém trhu působí dvě profesní sdružení se sídlem v Praze. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů sdružuje asi 180 podnikatelských subjektů a Společenstvo mlynářů a pekařů má 35 členů.
Generální ředitel Brněnských veletrhů a výstav Jiří Škrla dnes připomněl, že veletržní firma připravuje v příštím roce jako novinku 1. Mezinárodní veletrh mlynářství, pekařství a cukrářství
MBK. Veletrhy Ibucob a Fruvex zařadily BVV zpět do oborové nomenklatury potravinářského veletrhu Salima.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



