Unikátní oskeruše. Pěstitel z Hodonínska vyrábí tradiční pochutiny
13.08.2021 | Denik.cz
Oskeruše jsou krajovou specialitou jižní Moravy. Těmto původním téměř vyhynulým ovocným stromům dělá osvětu Vít Hrdoušek z Tvarožné Lhoty na Hodonínsku. Napsal o nich i knihu. Z jejich sladkých plodů vyrábí více než čtvrt století tradiční pochutiny.
Oskeruše svým tvarem připomínají malou hrušku nebo jablko. „Já je zpracovávám jako běžné ovoce. Nejčastěji plody suším. Do rozdrcené směsi pak přidám meduňku a vznikne výtečný čaj. Občas je také zavařuji, vyrábím sirupy, pálenky a likéry.“ popisuje Hrdoušek.
Domácí zavařeninu má nejraději i kvůli příjemnému aroma. „Marmeláda je opravdu vynikající, jen její výroba je pracná. Oskeruše nebo lidově oskoruše mají krémovitou dřeň a je těžké ji propasírovat,“ vysvětluje Hrdoušek.
Pro jeho výrobky lidé jezdí do Tvarožné Lhoty z celé republiky. „Nejraději mám, když si návštěvník odveze strom. Za sedm až deset let bude mít první úrodu na své vlastní zpracování,“ upřesňuje Hrdoušek.
Za zmínku stojí také Muzeum oskoruše, které sám založil. Pro návštěvníky je připravena i šestikilometrová naučná oskerušová stezka, kterou lemují tyto mohutné stromy. „Když strom plodí silně, tak jeho úroda může být i víc jak tuna ovoce. Klidně se ale může stát, že po úspěšném roce je úroda menší nebo žádná,“ doplňuje Hrdoušek.
Slavnost oskeruší Vzácnost stromu na Hodonínsku dokládá i fakt, že tam místní pořádají jeho slavnosti. Letošní ročník se uskuteční koncem září na salaši Travičná ve Tvarožné Lhotě.
V České republice se tyto stromy dožívají až pět set let. Odborným názvem se jim říká jeřáb oskeruše, protože mají typické jeřabinové listy. Využívají se i v lékařství, kde pomáhájí především se zažívacími problémy. Jejich tvrdé dřevo je zase vhodné k výrobě nábytku či hudebních nástrojů.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



