Umělá inteligence pomáhá japonským obchodům snížit plýtvání a zvýšit zisk
07.11.2022 | Potravinářská komora
Umělá inteligence pomáhá japonským obchodům snížit plýtvání a zvýšit zisk
S cílem zvýšit tržby a omezit plýtvání potravinami stále více japonských obchodů se smíšeným zbožím a supermarketů využívá umělou inteligenci (AI) k analýze dat. Na základě vyhodnocení údajů z minulých prodejů rozhoduje o stanovení slevových cen na výrobky podléhající rychlé zkáze.
V pobočce sítě obchodů Lawson v tokijské čtvrti Šindžuku rozhoduje počítač vždy v 15:00 hod. o tom, které potraviny a o kolik by měly být zlevněny. Na obrazovce se objeví např. druh sendviče a sleva. Manažer prodejny pak vytiskne nové cenovky a připevní je na výrobky.
V roce 2015 společnost Lawson Inc., jeden z největších japonských řetězců samoobsluh, zavedla systém, v němž umělá inteligence v centrále radí manažerům prodejen s řízením prodeje. Při výpočtu míry snížení cen software zohledňuje tržby prodejny, dobu dodání, místní povětrnostní podmínky a navrhuje cenu zvyšující prodejnost. Vedoucí prodejen dosud snižovali ceny na základě zkušeností, ale ponechání tohoto rozhodnutí na lidském úsudku vedlo k případům, kdy se zboží hromadilo nebo naopak ihned vyprodalo. Aby umělá inteligence toto omezila, přezkoumává čtyřikrát denně přibližně 270 druhů výrobků.
Systém vedl ke zlepšení obchodních výsledků řetězce. V roce 2021 se zvýšil hrubý zisk na prodejnu využívající AI o 0,6 % a náklady související s plýtváním se snížily o 2,5 %. Od té doby se systém rozšiřuje do dalších prodejen. Společnost má v úmyslu zahájit zavedení AI ve všech svých pobočkách během roku 2023.
Velký řetězec supermarketů Aeon Retail Co. také vyvinul systém slev s využitím AI. Systém analyzuje prodejní výsledky jednotlivých prodejen a pracuje na stanovení cen výrobků na takové úrovni, aby byly prodány do zavírací doby.
Zdroj: The Mainichi
Další články v kategorii Potravinářství
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)

Tweet



