SVS zpřísnila kontrolu dovážených masných výrobků

Státní veterinární správa (SVS) přešla od namátkové kontroly k soustavnému testování dovážených masných výrobků a zvýšila počet provedených kontrol. V poslední době totiž zjistila případy, kdy tyto výrobky obsahovaly hovězí bílkovinu, aniž byla uvedena v jejich složení. SVS opatření přijala v rámci ochrany ČR před zavlečením tzv. nemoci šílených krav (BSE). Oznámil to tiskový mluvčí SVS Josef Duben.

Na každém masném výrobku z dovozu musí být jasně uvedeno jeho složení, které podle stanovených podmínek dovozu kontrolují orgány veterinárního dozoru. Ty se zaměřují například na to, zda výrobky z vepřového neobsahují zákazem postižené hovězí. V případě, že výrobek neodpovídá stanoveným podmínkám, není jeho zásilka vpuštěna na český trh. Ústřední ředitel SVS Josef Holejšovský zdůraznil, že pozornost je třeba věnovat zejména zemi původu vzorku, místu určení a tomu, zda značení vzorku odpovídá českému zákonu o potravinách. O spolupráci Holejšovský požádal také Českou zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Zákaz dovozu hovězího a výrobků z něj z důvodu výskytu tzv. nemoci šílených krav uvalila ČR postupně na všechny země EU kromě Řecka, Švédska, Finska a Rakouska.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info