Spotřeba potravin v ČR v letech 1997 a 1998

Peníze a my JČ(Agroweb) 11.1.2000

Spotřeba potravin v ČR v letech 1997 a 1998

Spotřeba potravin a nápojů na obyvatele ČR v roce 1998 byla zpracována bilanční metodou na základě statistických informací ČSÚ, údajů ministerstva zemědělství, jednotlivých potravinářských svazů, Státní veterinární správy a dalších institucí.

Průměrná roční spotřeba je vypočtena na střední stav obyvatelstva v příslušném roce.

Nejraději drůbeží

Spotřeba masa v roce 1998 dosáhla 82,1 kg na osobu, což znamená, že se oproti roku 1997 zvýšila o 0,6 kg. Toto zvýšení se nejvíce projevilo u drůbežího masa (o 2,6 kg). Naopak dlouhodobě dochází k poklesu spotřeby hovězího masa (jen proti roku 1997 o 1,8 kg). Spotřeba ryb se od roku 1993 do roku 1997 postupně zvyšovala v průměru o 0,2 kg za rok, jen v roce 1998 poklesla oproti roku 1997 o 0,2 kg a činila 5,3 kg na osobu.

Mléko i vejce vzaty na milost

Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (bez másla) byla v roce 1998 197,1 kg. Oproti roku 1997 se tak zvýšila o 1,9 kg. Došlo ke zvýšení spotřeby konzumního mléka, sýrů a tvarohu. Snížila se spotřeba ostatních mléčných výrobků a spotřeba mléčných konzerv. Spotřeba vajec vykazuje 319 ks na osobu, což je o 8 ks více než v předcházejícím roce. Ve spotřebě tuků (25,9 kg) dochází k poklesu spotřeby másla ze 4,1 kg v roce 1997 na 4,0 kg v roce 1998. Spotřeba sádla se v roce 1998 nezměnila. Naopak došlo ke zvýšení spotřeby rostlinných tuků a olejů ze 16,2 kg v roce 1997 a 16,7 kg v roce 1998.

Sladký život - méně cukru

Spotřeba cukru byla nejvyšší v letech 1990 a 1991 (44,0 a 44,7 kg). V roce 1998 činila spotřeba cukru 37,6 kg, tj. o 1,5 kg méně než v roce 1997. Spotřeba obilovin v hodnotě mouky od roku 1993 do roku 1998 postupně klesala ze 118,2 kg na 104,9 kg. V roce 1998 se zvýšila spotřeba rýže (4,5 kg) o 0,3 kg oproti roku 1997. Spotřeba brambor je prakticky stejná jako v předchozím roce - 76,1 kg. Spotřeba luštěnin (2 kg) se zvýšila od roku 1997 o 0,1 kg.

Přednost má domácí úroda

Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé (82,2 kg), kde je zahrnuta i spotřeba zeleniny na zeleninové výrobky, se zvýšila o 1,1 kg. Nejvíce se zvýšila spotřeba rajčat, paprik, cibule, petržele, celeru, melounů a hub. Naopak došlo ke snížení spotřeby okurek, kapusty, hlávkového salátu a špenátu. Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého (72,5 kg) vzrostla oproti roku 1997 o 1,0 kg. Zvýšila se spotřeba jablek, hrušek, třešní, višní, broskví a angreštu a snížila se spotřeba švestek, meruněk, rybízu, zahradních jahod, banánů a ostatního jižního ovoce.

Pivo ničím nenahradíš

Spotřeba alkoholických nápojů se od roku 1993 do roku 1997 zvyšovala, jen v roce 1998 poklesla o 0,3 l na 185,3 litrů. Z celkové spotřeby alkoholických nápojů představuje spotřeba piva 161,1 l, což je asi 87 %. Spotřeba alkoholických nápojů od roku 1993 vykazuje trvalý vzestup až na 158 l v roce 1998 (o 11 l více než v roce 1997). Minerální vody tvoří asi 22 % spotřeby nealkoholických nápojů (35 l na osobu).

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info