Společné prohlášení ASZ, SZDS a ČMSM k mléku

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ), Svaz zemědělských družstev a společností (SZDS) a Českomoravský svaz mlékárenský (ČMSM) jako organizace reprezentující prvovýrobce i zpracovatele mléka v ČR se shodli na tomto společném prohlášení:

Zúčastněné strany

1. Vítají rozhodnutí PSP o uvolnění 130 mil Kč na řešení negativních dopadů nadměrných zásob másla z minulých období. Zároveň však upozorňují na nutnost kvalitního rychlého zpracování metodiky poskytnutí těchto prostředků mlékárnám tak, aby jejich využití bylo co nejefektivnější.

2. Budou nadále spolupracovat na změně struktury spotřeby mléčných výrobků a na jejím zvýšení na úroveň obvyklou v evropských zemích. Vyvinou společné úsilí k zlepšení propagace a odborné zdravotní osvěty o konzumaci mléka. Za vhodný nástroj pro dosažení tohoto cíle považují založení společného fondu na podporu spotřeby českého mléka do 15.6. ve formě návrhu pracovní verze.

3. Budou mezi svými členy prosazovat takové postupy, které povedou k důslednému dodržování uzavřených smluv mezi mlékárnami a zemědělci a k eliminaci těch subjektů, které se na mléčném trhu chovají nekorektně. Výsledkem těchto snah musí být nastolení důvěry mezi prvovýrobci, zpracovateli a spotřebiteli a udržení takových cenových relací, které při zachování rentability pro prvovýrobce i zpracovatele zaručí přijatelné ceny pro konečného spotřebitele. V zájmu tohoto cíle se zúčastněné organizace budou pravidelně a průběžně informovat o situaci na trhu a dalších potřebných společných krocích. Monitoring situace bude proveden do 15.6. 2000.

4. Budou společně působit na kompetentní státní instituce a orgány s cílem důsledného dodržování platných celních a hygienických předpisů při dovozech mléčných výrobků.

5. Budou společně pracovat na změně systému kvalitativního hodnocení nakupovaného syrového mléka tak, aby tento systém objektivně odrážel skutečnou kvalitu mléčné suroviny. Společný návrh předloží do 30.6.2000.

6.Vytvoří do 15.6.2000 společnou stálou pracovní komisi, jejímž úkolem bude zajištění praktické realizace výše uvedených kroků.

V Praze dne 1.6.2000

Ing. Stanislav Němec, předseda ASZ ČR