Speciální mouka pro jemné pečivo
17.01.2001 | ÚZPI
Stále rostoucí obliba jemného pečiva kombinovaného s čokoládou nebo nejrůznějšími náplněmi, přivedla společnost Kampffmeyer Mühlen v Hameln k rozhodnutí vyrábět speciální mouku pro výrobu jemného pečiva. V Hameln se na úderovém mlýně s použitím vzduchového třídění a speciálního know-how vyrábí pro tyto účely mouka "na míru" podle požadavků zákazníka. Přednostmi této speciální mouky jsou mj.:
- možnost nastavit optimální obsah proteinu pro každý konkrétní
případ díky vysoké flexibilitě výrobní technologie,
- jemná granulace, umožňující rychlejší vývin těsta v důsledku
většího povrchu částic, který dovoluje rychlejší zvlhčování,
- šlehané hmoty se mohou použít bezprostředně po našlehání,
- ve šlehaných hmotách z této speciální mouky se netvoří lepkové
agregáty,
- k dosažení požadované viskozity za studena ve šlehaných
hmotách se může použít výrazně menší množství vody, což
vede ke snížení spotřeby energie,
- u šlehaných hmot připravených ze vzduchově tříděných mouk
nedochází, díky nízké aktivitě enzymů, ke ztekucení,
- oplatky ze speciální mouky mají vyšší pevnost,
- mouku není třeba směšovat s nativním škrobem nebo
bezlepkovými moukami kupř. rýžovou nebo kukuřičnou,
- rovněž není třeba přidávat přípravky zeslabující lepek.
ZSW, 53, 2000, č. 9, s. 257 - 258 (kop)
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



