Slad může zdražit pivo až o třetinu
17.08.2000 | Zemské noviny
Slad muže zdražit pivo až o tretinu
Dusledky letošní neúrody pocítí i pivari. Zemedelci v celé Evrope sklidí o dvacet až tricet procent chmele méne. Ješte vetší cenový vliv na pivo bude mít drahý slad. Pivovarum, které používají dovážený chmelový extrakt z unie, se zvýší výrobní náklady. Ty prenesou do prodejních cen piva. Domácí pivovarníci, kterí chmelí pivo žateckým poloraným cervenákem, však zdražovat nemusí. Více než chmel však poznamená trh rostoucí cena sladu. Za tunu se bude platit až 4100 korun, tedy o osm set korun víc. Tvrdí to Jan Platil z holdingu Agrofert, jednoho z nejvetších ceských skladovatelu a obchodníku s obilím. Slad se stane nedostatkovým zbožím v celé Evrope, i když se sníží nároky na jeho kvalitu. K pivovarníkum se už tyto špatné zprávy dostaly. "Víme, že se cena sladu zvedne o 20 až 30 procent. Pivo proto podraží o 23 procent," rekl sládek rodinného pivovaru Bernard v Humpolci Josef Vávra. "Velmi záleží na velkých pivovarech, jak se ke zdražování postaví," konstatoval vcera Vávra. Budvar, který nahorklost a sytost moku založil na domácí odrude chmele žatecký cervenák a z niceho jiného pivo nevarí, se zrejme sladem predzásobil už dríve. "Zdražovat pivo do konce roku nebudeme," rekl ekonomický manažer podniku Petr Jánský. Ostatní pivovary se ale k cenám staví vyhýbave. Nevylucují, že pivo bude brzy dražší. Pestitelé budou sice chtít za chmel víc než loni, ale presto prodelají. Emil Bureš ze spolecnosti Hopservis tvrdí, že tržby klesnou. "Proto jsme požadovali financní pomoc chmelarum postiženým suchem," rekl Bureš, který je predsedou Unie obchodníku s chmelem. Predseda Chmelarství - družstvo Žatec, sdružujícího na 90 procent producentu, František Chvalovský rekl, že cena za tunu chmele se stanovila daleko pred sklizní a bude na úrovni 135 tisíc korun. "Je to jen o neco málo více, než jsou náklady," konstatoval Chvalovský.
Eugenie Línková
Další články v kategorii Potravinářství
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)

Tweet



