Šílené krávy táhnou odbyt i ceny mořských ryb vzhůru

Stejně jako v Evropě také v České republice se dal trh s produkty z mořských ryb do pohybu. Například největšímu tuzemskému distributorovi těchto potravin - firmě Nowaco z Kralup nad Vltavou vzrostl v posledních měsících odbyt ryb a rybích výrobků zhruba o patnáct procent: Nárůst odbytu, i když nijak dramatický, připouští také Miloš Báša, ředitel logistiky firmy Provio Jaroměř, která na český trh pod značkou Fishman dodává do obchodních řetězců a stravovacích zařízení přes 80 produktů z ryb a drůbežího masa. Firma loni zvýšila obrat na 280 miliónů korun a kromě výrobků z rybího masa také obchoduje s nejrůznějšími mrazenými potravinami. »Mohlo by se zdát, že v souvislosti s tzv. nemocí šílených krav půjde odbyt mořských ryb nahoru, určité oživení poptávky registrujeme, ale zvýšenému zájmu spotřebitelů brání růst cen,« vysvětluje Báša.

Bernard Schaut ze společnosti Nowaco, která je s loňským obratem přes 4 miliardy korun největším operátorem v oblasti mrazených potravin a produktů z mořských ryb na tuzemském trhu, naopak tvrdí, že v posledních třech měsících vzrostl odbyt mořských ryb v ČR o zhruba 15 až 20 %, a zároveň potvrzuje růst jejich cen.

»V Evropské unii vzrostla spotřeba mořských ryb v posledních měsících o více než 50 %, ale zvýšená poptávka v souvislosti s nemocí šílených krav je pouze jedním z faktorů růstu cen,« tvrdí ředitel firmy Nowaco Bohumil Volf. Podle jeho názoru ovlivnilo růst cen také Rusko, které využilo půjčky Mezinárodního měnového fondu a nakoupilo velké množství rybí suroviny především v Norsku. Dalším negativním faktorem je snížení kvót rybolovu v souvislosti s reprodukčním cyklem mořských ryb. »V Evropě nyní vzrostly ceny o 50 až 100 procent především u masa ze sleďů, naopak lososí maso zatím zaznamenalo pouze pětiprocentní růst cen,« dodal Volf.

Údaje Českého statického úřadu potvrzují, že zájem domácích spotřebitelů o maso z mořských ryb se v loňském roce spíš snížil, spotřeba na obyvatele klesla o 100 gramů a dostala se hluboko pod průměr EU, až na přelomu roku došlo k citelnému oživení poptávky po těchto potravinách, kterou lze jednoznačně vysvětlovat poklesem zájmu o hovězí maso.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info