Seliko hledá v drůbeži náhradu za ovocné kompoty
02.05.2001 | Hospodářské noviny
Opavská konzervárenská firma investovala milióny do nové technologie
S nižší produkcí sladkých kompotů vycházející z poklesu zájmu spotřebitelů o konzervované ovoce v době dostatečné celoroční nabídky čerstvých plodů kalkuluje letos a. s. Seliko Opava. Proto hledá alternativní doplnění svého výrobkového portfolia.
Nadějně se podle názoru vedení firmy jeví tzv. drůbeží program. V reakci na současnou orientaci zákazníků chystají opavští konzerváři nové druhy paštik a následně i hotová jídla z drůbežího masa. Tento sortiment by se měl v příštím roce podílet až pětinou na celkovém objemu produkce společnosti. »Jsme pod kontrolou veterinární správy, která vylučuje možnost používání nějakého závadného masa, ať drůbežího nebo jiného, uvedla zástupkyně firmy Marie Logrová.
Seliko Opava, pro něž byl rok 2000 obdobím restrukturalizace spojené s významnými majetkoprávními a organizačními změnami, začíná posilovat svou pozici na domácím trhu hotových jídel, zeleninových výrobků a ovocných pomazánek. Napomohla tomu .i desetimiliónová investice do nové technologie a některé inovační zásahy.
Opavští realizují zhruba 60 % svých tržeb prostřednictvím dodávek tuzemským obchodním řetězcům. »To nám dává na jedné straně záruku stabilního odbytu, na druhé pak přináší enormní tlak na snižování vlastních nákladů,« uvedla ředitelka firmy Libuše Citronová. »Hledáme rezervy doslova, kde se jen dá. Nejnověji se například snažíme snížit náklady na dodávky vody využitím vlastních zdrojů,« dodala.
V porovnání s rokem 1999 zvýšilo loni Seliko své tržby o 30 %. Výši kladného hospodářského výsledku však firma nezveřejnila. »Domácí konzervárny mají restrukturalizaci vesměs za sebou a jsou konkurenceschopné. Nicméně s očekávaným vstupem ČR do EU budou muset vynaložit finanční prostředky při naplňování požadované legislativy, což může jejich pozici na otevřeném trhu zpočátku zkomplikovat,« soudí předseda Sdružení konzerváren a lihovarů Hynek Strnad. Opavské Seliko se dosud opíralo o práci brigádníků, letos však počítá s přechodem části z nich do trvalého pracovního poměru. Také tím si hodlá pojistit kvalitu produkce.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



