Rostoucí náklady likvidují české pekárny
18.08.2022 | pekarske-technologie.cz
Ceny vstupů však nejsou první ranou, kterou za poslední dobu pekárenský trh prožívá. Koronavirová situace zvýšila náklady na dodržování hygienických opatření a také znamenala v určitých obdobích nižší odbyt. Rostoucí ceny nyní brání zotavení trhu a vedou ho do další krize.
Situaci nepomáhají ani neustále se měnící ceny vstupů, které zabraňují rychlé reakci pekáren a smlouvy s řetězci, které vyžadujíí, aby byly informace o změně ceny oznámeny s minimálně měsíčním předstihem. Než dojde k dohodě, nesou pekárny náklady na svých bedrech a nezbývá než doufat, že tu tíhu vydrží.
Důsledky stoupajících cenČinnost muselo ukončit již asi 5 % pekáren s celkovým ročním objemem výroby kolem jedné miliardy korun. Některé podniky nebyly schopné novým cenám čelit. Ostatní pekárny byly nuceny rostoucí náklady promítnout do cen pečiva. Například chleba nyní zákazník koupí o víc než 28 % dráž.
Díky vyšším cenám dávají zákazníci přednost základnímu pečivu, jako jsou rohlíky a chleba. Těžké časy zažívají střední podniky i malé řemeslné pekárny, jejichž sortiment je již běžně ve vyšší cenové kategorii.
Existuje řešení řešení?Potravinářská komora radí využít dočasného krizového rámce EU a poskytnout pekárnám kompenzaci vysokých cen energií.
Autor: redakce
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



