Regent od února zdraží o 50 haléřů
29.01.2001 | Hospodářské noviny
Záměr zdražit půllitr piva Regent o 50 haléřů již od února oznámila akciová společnost Bohemia Regent Třeboň. Důvodem jsou hlavně rostoucí náklady na suroviny, energie a dopravu. Podle obchodního ředitele Josefa Pouzara je zdražení vstupů citelné - u ječmene o padesát procent a u chmele o patnáct procent. Ceny svých produktů přitom zvýšili i dopravci, dodavatelé energií, etiket či sanitních čisticích prostředků. Příčinou zdražení je podle Pouzara ale i vyšší výstav, který zvyšuje odvod spotřební daně asi o padesát korun na hektolitr.
Majitelem třeboňského pivovaru se vloni v srpnu stala akciová společnost Bohemia Regent, která ho koupila od předlužené akciové společnosti Jihočeské pivovary České Budějovice. Noví vlastníci se netají záměrem navázat na stoleté tradice Regentu a využít jeho silného známkoprávního potenciálu v zahraničí, kde má pivovar ochranné známky zaregistrované ve více než třiceti zemích. Právě zahraniční trhy jsou hlavním cílem všech stávajících i plánovaných obchodních aktivit, protože - jak uvádí jeden z vlastníků pivovaru Ferdinand Stasek - je obchod s pivem v tuzemsku, kde chce mít firma svůj stabilní okruh spotřebitelů, prakticky rozdělený.
Expert, který si nepřál být jmenován, o chystaném zdražení v Regentu říká, že ho chápe, protože náklady objektivně rostou. Není si však jistý, zda firma zvolila vhodnou dobu. »Pivovary zpravidla zdražují před hlavní letní sezónou. V zimě na to podle mne není vhodná doba,« uvedl.
Chystané zdražení nepotěší hlavně restauratéry. Majitelka hostince U Rumpála ve Svitavách Jana Rumpálová HN potvrdila, že každé zvýšení cen se projevuje krátkodobým poklesem prodeje.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



