Rakovinu může vyvolat nejen hovězí, ale i kuřecí a rybí maso

Právo 22.10.1998

Rakovinu muže vyvolat nejen hovezí, ale i kurecí a rybí maso

NEW YORK (roš) - Nejen tmavé hovezí, ale také bílé kurecí a rybí maso mohou pro cloveka skrývat nebezpecí rakoviny, vyplývá z nových vedeckých poznatku uverejnených v americkém epidemiologickém casopisu. "Existují dukazy o nadmerném riziku rakoviny tlustého streva pri zvýšeném príjmu jak tmavého, tak bílého masa," oznámili Pramil Singh a Gary Fraser z kalifornské Loma Linda University.

Dvacet let sledují a porovnávají zdravotní záznamy 34 000 clenu sekty adventistu sedmého dne v Kalifornii, kterí se vetšinou masu vyhýbají.

V období 1977-82 bylo mezi nimi zaznamenáno 157 prípadu rakoviny tlustého streva a ve všech prípadech byla prokázána spojitost s konzumací masa. Pricemž lidé, kterí si dali tmavé maso jednou týdne, byli vystaveni o 38 procent vetšímu riziku rakoviny tlustého streva v porovnání s temi, kterí se mu vyhnuli. Naproti tomu osoby, které si vybraly bílé maso, byly ohroženy dokonce o 55 procent více než ti, kdo se drubeže a ryb úplne vzdali.

V obou prípadech rostlo ohrožení v prímé úmere s množstvím konzumovaného masa. Navíc lidé, kterí jedli maso víc než ctyrikrát do týdne - bez ohledu, zda tmavé ci bílé - zvýšili své riziko, že onemocní zhoubnou chorobou, dvakrát až trikrát.

Sign a Fraser tudíž došli k záveru, že karcinogenní látky jsou ve všech druzích masa, i když zatím ješte nebyly vetšinou identifikovány. Zhoubné úcinky jsou zcásti pripisovány látkám vznikajícím pri tepelné úprave. Vedecký tým soucasne potvrdil už známou skutecnost, že prísun vláknin obsažených napríklad v zelenine pomáhá k "zredení" karcinogenu ve streve a k jeho procištení.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info