První český stout i pivo s žen-šenem
03.01.2000 | Právo
Právo 3.1.2000
První český stout i pivo s žen-šenem
Stanislav Ptáčník
Tytam jsou časy, kdy český pivař měl na výběr mezi světlou či černou desítkou nebo dvanáctkou, tu a tam jedenáctkou, diapivem či pitem pro šoféry. Ačkoli český konzument piva zůstává nadále konzervativní, nabídka pivovarů doznala za poslední rok či dva značných změn. Paleta vyráběných piv se rozšířila především o nejrůznější speciály.
Podíl těchto speciálních piv na trhu je dosud velmi malý a činí několik málo procent z celkové spotřeby. Pro ni jsou rozhodující piva výčepní (desítky), ležáky (do 12 %) a v poslední době také velmi levná lahvová piva s nižším obsahem alkoholu.
Pivní speciality je možné rozdělit do několika skupin. Na piva s vyšším obsahem alkoholu, na piva tmavá či barevná, dále piva ochucená a obohacená různými přísadami, vařená z netradičních surovin či odlišnou technologií. Nechybějí ani piva s deklarovanými příznivými zdravotními účinky.
Velký výběr speciálů z Pivovarského domu
K průkopníkům speciálů u nás patří mezi jinými Rodinný pivovar Bernard v Humpolci a zvláště pražský restaurační minipivovar Pivovarský dům. Bernard před časem jako první přišel se svým Éčkem, což je "diskotékové" pivo pro mladé s přísadou whisky a s vitamínem E. Z téhož pivovaru pochází i 14% ležák Doktor Ox či tmavá třináctka.
Majiteli Pivovarského domu jsou bývalí pracovníci z pivovarnického výzkumu a vývoj nových, leckdy až extravagantních piv je pro ně koníčkem. Běžně tu nabízejí aspoň pět speciálů: nejen pivo pšeničné, ale i kávové, višňové, banánové, dva druhy piva s medovinou a dokonce i pivní sekt. Letos před Vánocemi tu mělo premiéru adventní pivo s vanilkou.
"Chceme tím našim zákazníkům trochu rozšířit pivní obzor," řekl Právu jeden ze spolumajitelů pivovaru Jan Šuráň. I zdejší piva vycházejí z typu "pils" a odpovídají tak chuťovým zvyklostem Čechů.
Nejsilnější je Double
Řada pivovarů vaří piva s vyšším obsahem alkoholu než 12 %. Vůbec nejsilnější pivo, 24procentní tmavý Primátor Double s obsahem alkoholu 9 %, vyrábí Pivovar Náchod. Největší nárůst odbytu (o 36 %) letos Náchodští podle vedoucího marketingu Františka Meduny zaznamenali v prodeji nealkoholického Pita. Pivovar vyrábí deset druhů piv, téměř polovinu produkce tvoří 12procentní světlý ležák.
Také Budějovický Budvar začal asi před rokem nabízet šestnáctku Bud Superstrong. Stejně jako u ostatních piv se silný Bud vyrábí jen z nejkvalitnějších domácích surovin, zraje nejméně 200 dní a je určen především pro bary, herny či kluby.
Letošní novinkou z Pražských pivovarů je první český stout - černé pivo irského typu s názvem Kelt. "Kelt je určen především lidem, kteří vyhledávají něco výjimečného, vyžadují perfektní servis a příjemnou atmosféru míst, kde se toto pivo točí," uvedl František Poštulka, ředitel pivovaru Ostravar, v němž se tento prémiový ležák vyrábí. K jeho výrobě se používá barevných a karamelových sladů. Na rozdíl od stoutů britských jde o spodně kvašené pivo. Vedle Kelta se v Ostravě vaří také již zavedený polotmavý Velvet. Na tuzemském trhu lze koupit také pivo červené, jímž je 15% Červený drak ze Starobrna.
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



