Produkce kysaného zelí v Česku klesá, domácí výroba je na vzestupu
08.08.2025 | ceskenoviny.cz
V posledních letech v Česku výrazně klesá produkce kysaného zelí. Zatímco v roce 2019 tuzemští producenti vyrobili 12.724 tun kysaného zelí, tak v roce 2023 to bylo už jen 8718 tun. ČTK informaci získala z údajů ministerstva zemědělství a Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM). Odborníci pokles produkce kysaného zelí přisuzují změnám v jídelníčku Čechů i rostoucímu podílu samozásobení touto tradiční pochutinou. Negativní vliv na tuzemskou produkci má i dovoz kysaného zelí ze zahraničí.
Tajemnice ZUČM Zuzana Přibylová ČTK řekla, že loňská data o výrobě kysaného zelí zatím nejsou k dispozici. "Dle našeho odhadu ale bude objem produkce opět spíše nižší. Navíc plochy, kde se pěstovalo zelí pro zpracování, patřily v loňském září mezi ty nejvíce zasažené povodněmi a přemokřením půd. Hlávkového zelí určeného pro zpracování proto bylo sklizeno významně méně," uvedla Přibylová.
V Česku jsou podle Přibylové evidovány zhruba dvě desítky profesionálních výrobců kysaného zelí a jejich počet je poměrně stabilní. Mezi největší výrobce patří například společnosti ZP Otice, Zelárna Lobkowicz či AGRO Brno-Tuřany. Produkci dodávají obchodním řetězcům. Menší výrobci kysané zelí prodávají zejména v prodejnách s ovocem a zeleninou. V posledních letech ukončilo či omezilo výrobu kysaného zelí jen několik producentů.
Přibylová upozornila, že klesá poptávka spotřebitelů po kysaném zelí a zároveň zažívá renesanci jeho výroba v domácnostech. Tuzemští pěstitelé a výrobci navíc čelí sílící zahraniční konkurenci. "Vzhledem k nastavení podpor a podmínek pro pěstitele i výrobce je pro tuzemské producenty stále větší konkurencí zelí dovážené z Polska či Slovenska, kde právě díky podpoře státu umí zelí vyrobit levněji," dodala.
ZUČM vyhlašuje každoročně soutěž o nejlepší kysané zelí od profesionálních výrobců, letos bude 17. ročník. Soutěž je součástí výstavy Zahrada Čech. Vzorky zelí hodnotí návštěvníci výstavy, kteří tak určí vítěze. "Jelikož se mění i trendy ve výrobě kysaného zelí, zavedli jsme v soutěži dvě kategorie. Jedna je pro zelí kysané klasické a druhá pro zelí kysané gurmánské, které je již při výrobě ochuceno. Soutěž Zelí roku považujeme za důležitý nástroj při osvětě a propagaci této tradičně vyráběné, zdravé a lokální potraviny," dodala.
Produkce kysaného zelí v tunách
| Rok | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |
| Produkce | 12.724 | 13.080 | 10.635 | 10.134 | 8718 |
Zdroj: MZe, Zelinářská unie Čech a Moravy
Další články v kategorii Potravinářství
- České značky vítězí. Zákazníci stále častěji sahají i po domácích potravinách (05.12.2025)
- FAO: Světové ceny potravin třetí měsíc klesly, sklizeň obilovin bude rekordní (05.12.2025)
- Pořadatelé oznámili jména šesti finalistů soutěže Vinařství roku (05.12.2025)
- Meziroční inflace zvolnila na 2,1 procenta (04.12.2025)
- Plíseň, která bila do očí. V provozovně KFC se našla v čokoládových muffinech (04.12.2025)
- Ceny másla jsou na letošním minimu, jde o zmražené zásoby s končící trvanlivostí (04.12.2025)
- SZPI zavřela dva sklepy Tanzbergu Mikulov kvůli plísním, vinařství je už neužívá (04.12.2025)
- Likérce Stock stoupla výroba na 30,7 mil. litrů, do ČR přesune výrobu z Hamburku (04.12.2025)
- Bohemia Sekt předpokládá vyšší prodeje sektů než loni, rozhoduje ale konec roku (03.12.2025)
- Jihomoravští zastupitelé navrhli ve Sněmovně daňové zvýhodnění vína jako daru (03.12.2025)

Tweet



