Prodloužení údržnosti balených potravin pomocí NO
14.06.2000 | ÚZPI
Výzkumníci z univerzity v Newcastle (Kanada) a Bar Ilan (Izrael) zjistili, že stejná sloučenina, která prodlužuje sexuální vitalitu mužů, prodlužuje údržnost baleného ovoce. Jde o oxid dusnatý (NO), přirozenou sloučeninu, kterou lze využít v balení ovoce, zeleniny a květin. Pou-žitím NO při balení ovoce, zeleniny a květin se oddaluje proces zrání a stárnutí. Ovoce, zele-nina i květiny produkují oxid dusnatý a podle výzkumníků je to sloučenina, která se v těle stimuluje použitím léku proti impotenci (Viagrou). Výsledky výzkumu má využít kanadská společnost SunBlush Technologies k vývoji svého vlastního obalu. Předpokládá se, že tento objev povede k zavedení technologie balení v NO na celém světě.
Pramen: Packaging Digest. web.lexis-nexis.com (-kvas-)
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



