Před Vánocemi hovězí zlevní a vepřové nezdraží

Pokles nákupních cen vepřového a hovězího masa od zemědělců se na pultech obchodů před Vánocemi příliš neprojeví. Hovězí sice v některých prodejnách zlevnilo, ale důvodem byl spíše menší zájem lidí kvůli obavám z nemoci šílených krav. U vepřového masa a drůbeže drží ceny stále vysoká poptávka. "Ceny hovězího masa jsme snížili podle druhu asi o deset korun na kile. Velkou roli sehrál strach lidí z nemoci šílených krav. Některé školy nechtějí hovězí vařit dětem k obědu, protože si to rodiče nepřejí," řekl Antonín Čech z pražské masny Emila Klimenta. Ceny vepřového masa se před vánočními svátky moc nezmění. Také drůbež jde i přes postupný nárůst cen dobře na odbyt. "Prodej hovězího masa se přes malé výkyvy vrací k normálu. Totéž se dá říci i o cenách," řekl pracovník oddělení odbytu Masny Studená na Jindřichohradecku, který si nepřál být jmenován. Asi o pětinu méně hovězího masa než v minulosti dodává do obchodní sítě firma Jatky Sojka Kouřim na Kolínsku. Tajemník Společenstva řezníků a uzenářů Čech a Moravy Jaromír Štrobl sdělil, že před koncem roku k větším pohybům cen masa pravděpodobně nedojde. U vepřového se počítá s jejich stagnací nebo pozvolným růstem. Pokud jde o hovězí, podle Štrobla se situace uklidňuje. Opatření Státní veterinární správy a Ministerstva zemědělství snížila nebezpečí zavlečení nemoci šílených krav do České republiky. "U části obyvatelstva však obavy přetrvávají," dodal Štrobl. Kilogram hovězího zadního se podle údajů Českého statistického úřadu prodával loni před Vánocemi za téměř 140 korun. Letos 5.prosince stál tento druh masa 154 korun. Vepřovou pečeni si mohli zákazníci koupit loni za 113 korun, nyní za 126 korun. Kuře 1.jakosti stálo loni začátkem prosince 42 korun, letos v téže době 53 koruny kilogram. Josef Ouředník z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky sdělil, že cena kilogramu jatečných prasat klesla za poslední týdny ze 40 korun asi o 1,50 koruny. V průměru je však asi o pět korun vyšší než loni. Cena jatečných býků klesla ze 43 korun, kde se držela ještě před třemi týdny, na 39 korun za kilogram. Hovězí maso od výrobců meziročně zdražilo o dvě až tři koruny na kilogramu. Kuřata výrobci prodávají za ceny kolem 21,70 koruny za 1 kg. Podle Ouředníka bude letos zpracováno asi o 50 tisíc tun méně vepřového masa než vloni, a to 503 tisíc tun. Hovězího bude zpracováno asi o 30 tisíc tun méně. "Je to dáno snížením stavů hovězího dobytka a prasnic," vysvětlil Ouředník. Celkový objem zpracované drůbeže, zejména kuřat, však bude letos o tři až pět procent vyšší než loni. Přestože se spotřeba masa u nás meziročně mírně zvyšuje, zájem lidí o některé druhy masa klesá. Zatímco podíl hovězího masa se postupně snižuje, roste zájem zejména o drůbeží maso a zvěřinu, i když její podíl na celkové spotřebě je stále velmi malý. Odborníci čekají, že se část zejména mladší populace odkloní od tradiční české kuchyně směrem k francouzské a italské a že se více budou jíst zejména zeleninové přílohy a saláty. "Když se podaří uchránit česká stáda skotu od nemoci šílených krav, budou se spotřebitelé po čase vracet i k hovězímu. Je tu určitá setrvačnost, která bude přetrvávat," uvedl tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství Pavel Kovář.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info