Prazdroj udělal z části neprodaného piva pálenku
21.08.2020 | ceskenoviny.cz
Silnější pivo, které se během jarního uzavření hospod kvůli koronavirové pandemii neprodalo a které by jinak muselo být zlikvidováno, použil Plzeňský Prazdroj na výrobu limitované edice pivní pálenky. Ve spolupráci s likérkou L'OR z Prádla na Plzeňsku vzniklo z deseti hektolitrů nevyužité várky piva 100 litrů pálenky. Bude k dostání v dárkové prodejně v plzeňském pivovaru, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář.
"Je to poprvé, co jsme se k výrobě pálenky odhodlali. Vedla nás k tomu snaha zužitkovat pivo, na jehož výrobu byly využity špičkové suroviny a ve kterém je velké množství lidské práce. Po prošlém termínu spotřeby by se totiž jinak muselo vylít," řekl manažer oddělení turismu Plzeňského Prazdroje Rudolf Šlehofer.
Pivovar se tak nesnaží proniknout na nový trh. Spíše otestoval, jak lze využít surovinu určenou k likvidaci. Základem pálenky se stalo pivo z edice Volba sládků, protože má vyšší obsah alkoholu a je na vypálení nejlepší. Pomalou a náročnou destilací vznikla limitovaná edice Plzeňské pivní pálenky. Tento způsob výroby se používá pro prémiové pálenky, na rozdíl od levnějších produktů, které vznikají ředěním pivního lihu coby odpadu po dealkoholizaci piva. "Má nezaměnitelnou, typicky chlebovou vůni a chuť pivní pěny. Optimální surovinou je vícestupňové pivo, alespoň jedenáctistupňové, ale lepší je silnější. Jednou jsme ji dělali dokonce z jednadvacetistupňového. Pokud se vyrábí z dvanáctky, tak je k výrobě litru padesátiprocentní pivní pálenky zapotřebí zhruba deseti litrů piva. Konečným výsledkem je v podstatě obilný destilát, ve kterém je cítit chmel," popsal pálenku Jan Šteinigl z likérky L'OR.
Zavřené restaurace a pivnice kvůli koronaviru znamenaly pro většinu českých pivovarů včetně Prazdroje zásadní omezení prodejů i zvýšené náklady spojené s likvidací neprodaného piva. Většinu musel pivovar ekologicky zlikvidovat. V čistírně odpadních vod z něj vyrobili bioplyn, který slouží jako zdroj energie například na provoz čistírny, uvedl pivovar.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



