Pravý burčák musí být jen z hroznů

Pravý burcák musí být jen z hroznu

Nová ustanovení zákona o vinohradnictví a vinarství, jež vstoupila v platnost 20. srpna, se mimo jiné dotýkají i kvality burcáku. Tento oblíbený nápoj se velkém množství objevil již pred týdnem na tržištích i ve specializovaných vinarských obchodech v témer všech vetších mestech Ceska. Velkou radost z nového zákona nebudou mít zejména prodejci podivných moku vydávaných za pravé burcáky. "Pravý burcák musí být podle prijatých narízení vyroben pouze z hroznu révy vinné, a to pouze v období od 15. srpna do 30. listopadu kalendárního roku sklizne," uvedl ovocnárský inspektor Jaromír Cepicka ze stanice brnenského Státního kontrolního a zkušebního ústavu zemedelského v Oblekovicích na Znojemsku. "V praxi to bude znamenat, že inspektori Ceské zemedelské a potravinárské inspekce se zamerí na castejší kontroly prodejen, kde je podezrení, že jsou zákazníkovi nabízeny místo burcáku pochybné bolehlavy nastavované denne teplou cukrovou vodou. Takové nápoje casto opravdové hrozny ani nevidely. Je nabíledni, že za poškozování zákazníka budou nepoctivci dostávat pokuty," zduraznil Cepicka. Na jihu Moravy není žádným tajemstvím, že minimálne tretina prodávaného burcáku od zacátku ríjna bývá obycejne vyrobena ze smesi jablecného moštu a vylisované matoliny, tedy ze suroviny, kterou malí vinari používají k výrobe tzv. "druháku". Takový burcák laik nerozezná od pravého. Již v minulosti byli zjišteni podvodníci, kterí jako základ pro burcák použili rozmixované listí vinné révy, cukr, teplou vodu a staré vinné kvasnice, potrebné k tomu, aby se smes dostala do varu a alespon vzhledove pripomínala tolik opevovaný podzimní mok z dozrálých hroznu.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info