Pragolaktos usiluje o zahraničního investora, v únoru bude jasno
02.02.2001 | Hospodářské noviny
Jeden z nejvýznamnějších tuzemských hráčů na trhu s mlékárenskými výrobky, pražská společnost Pragolaktos, se zřejmě brzy dočká nového vlastníka. Současní majitelé majoritního balíku akcií firmy, mezi které patří převážně zemědělské subjekty, v současnosti totiž intenzívně jednají s potenciálním zahraničním zájemcem o vstup do společnosti.
»Jde o jednu z významných firem z EU. Je to společnost z oboru a v průběhu února by mělo být jasno,« konstatoval předseda dozorčí rady Pragolaktosu Miroslav Koberna. Podle našich informací podnik při vstupu zahraničního investora nepočítá s navyšováním základního jmění, ale s prodejem majoritního balíku akcií
Koberna předpokládá, že nový majitel by měl výrazně přispět ke zlepšení pozice Pragolaktosu na trhu. »Určitě zvýší bonitu firmy a přispěje k zájmu zemědělců dodávat jejich produkty,« domnívá se Koberna. Jeho firma totiž vloni narážela na situaci, kdy byla výrazně limitována nedostatkem suroviny pro výrobu, tedy mléka.
I z tohoto důvodu se v meziročním srovnání udržely tržby Pragolaktosu na stejné úrovni, tedy ve výši zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Koberna předpokládá, že by příjmy firmy za »normální situace« mohly činit až jednu miliardu.
Podle předběžných výsledků se hospodaření Pragolaktosu vloni značně zlepšilo. V roce 1999 zaznamenal ztrátu 38 miliónů korun, za loňský rok se již dostal na nulu. Tento vývoj vedení firmy přisuzuje hlavně trvalému tlaku na snižování nákladů a pokračující restrukturalizaci. Podnik v dodávkách mléka ovládá asi desetinu tuzemského trhu, u jogurtů asi pět procent.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



