Požadavky na kvalitu mléka v Evropské unii - trendy a důvody

D. Goeman

SRN

Mléko vzhledem ke svému složení a biochemické kompozici představuje základní složku lidské výživy (naprosto nepostradatelné pro výživu mláďat). Optimální zastoupení laktózy, bílkovin, tuků a minerálií, vytváří z mléka vhodný substrát především pro nejdůležitější mikroorganismy. Mléko představuje neudržitelnou poživatinu a pro udržení jeho kvality je především nutné zabránit sekundární kontaminaci mléka.

Od roku 1993 vstoupil v platnost v zemích Evropské unie hygienický standard pro syrové mléko, který sjednotil v jednotlivých členských zemích EU hygienické požadavky pro deklarování kvality syrového mléka.

Vzájemná spolupráce Mezinárodní mlékařské federace (I.D.F.), Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (F.A.O.), Světové zdravotnické organizace (W.H.O.) a Světové organizace pro obchod (GATT/ WTO) vyústila do velmi potřebné hygienické normy pro syrové mléko: celkový počet mikroorganismů v 1 ml mléka max. 100 000, celkový počat somatických buněk v 1 ml mléka max. 400 000.

Syrové kravské mléko, které odpovídá výše uvedeným hygienickým požadavkům, vykazuje standardem vymezené fyzikálně-chemické parametry (minimální obsah tuku, minimální obsah bílkovin, odpovídající bod mrznutí apod.) a je prosté jakýchkoliv reziduí cizorodých látek, takové mléko je vhodné pro zpracování na mlékárenské výrobky pro lidskou výživu.

(Úplné znění referátu v německém jazyce je možno získat u organizátorů konference.)

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info