Potravinářská komora ČR diskutovala s ministrem Nekulou o kompenzacích pro potravináře
01.07.2022 | Potravinářská komora
V minulém týdnu proběhlo pravidelné jednání Představenstva Potravinářské komory ČR (PK ČR) mimořádně na Ministerstvu zemědělství (MZe). Jednání se mimo zástupců PK ČR zúčastnil ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ředitel odboru Martin Štěpánek. Hlavním tématem jednání byly kompenzace cen energií v potravinářství.
Diskutující se dále věnovali problematice předsednictví ČR v Radě Evropy, dočasného krizového rámce státní pomoci na podporu hospodářství EU v souvislosti s ruskou vojenskou agresí vůči Ukrajině, otázkám úlohy potravinářského sektoru v rámci kritické infrastruktury a vládnímu návrhu zákona o významné tržní síle.
Ministr Nekula ocenil vzájemnou komunikaci mezi MZe a PK ČR právě zejména v otázce návrhu zákona o významné tržní síle, kdy po vyjasnění všech šumů a neustálých pozměňovacích návrhů se projednávání posunuje dopředu a existuje reálný předpoklad schválení zákona v průběhu září.
Diskutující apelovali na ministra Nekulu, aby pomohl potravinářskému sektoru a podpořil tak konkurenceschopnost českých výrobců potravin. Řada zemí Evropské unie již využila dočasného krizového rámce EK a pomohla tak svým podnikatelům. Pokud vláda potravinářům nepomůže převálcují je výrobci z okolních států, například v Německu, kde jsou energie levnější než v ČR nebo Polsko a Maďarsko, kde jsou díky dotacím až o 30 až 40 procent nižší výrobní náklady a potraviny jsou tak výrazně levnější.
Členové PK ČR upozornili ministra Nekulu, že pokud nedojde ke kompenzacím energií nebo jiné podpoře, skončí minimálně 15 % drůbežářských provozů, producenti vepřového masa i většina malých a středních pekáren. Zástupci potravinářů na závěr uvedli, že bez pomoci přežijí 2-3 měsíce, déle ale ne. Nicméně kritické období přijde pravděpodobně až po letních prázdninách.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



