Polský cukr nadále straší slovenské výrobce

Agrární deník (Agroweb) 18.1.2000

Polský cukr nadále straší slovenské výrobce

Po téměř ročních intervencích slovenských cukrovarníků vydalo Ministerstvo financí SR v prosinci minulého roku výnos, kterým se dovoz z Polska maximalizuje v objemu 2500 tun na rok. Toto opatření však podle vedení Slovenského cukrovarnického spolku (SCS) i tak nezabraňuje dovozu polského sladidla za dumpingové ceny.

Údaje SCS ukazují, že slovenské ministerstvo hospodářství vydalo roce 1999 automatických dovozních licencí na více než 12 tisíc tun cukru. Od ledna do konce listopadu 1999 se na přímou spotřebu z Polska na Slovensko dovezlo téměř 8,9 tisíce tun cukru Sk/t a 2,4 tisíce tun na aktivní zušlechtění v ceně 10 114 Sk/tuna. SCS poznamenává, že průměrné ceny cukru obchodovaní v Polsku jsou v propočtu na slovenské koruny - 14 500 Sk/tuna. V Polsku jsou nadále značné zásoby přebytkového cukru, přetrvává nebezpečí, že v povoleném objemu 2500 tun se doveze z Polska cukr za nižší ceny než světové. V kampani 1999/2000 se v sedmi slovenských cukrovarech vyrobilo téměř 194 tisíc tun cukru. Vedení SCS však předpokládá, že cukrovarnickou sezónu 2000/2001 začne už menší počet cukrovarů, přičemž ty, které přežijí, zvýší výrobní kapacitu.

Předseda představenstva SCS Eduard Šebo v rozhovoru pro náš list připomněl, že některé slovenské cukrovary nezpracují denně ani dva tisíce tun cukrové řepy, jiné podniky jako např. cukrovar v Trnavě, není možné kapacitně rozšiřovat. Největší slovenský cukrovar Juhocukor Dunajská Streda (skupina Eastern Sugar) vyrobila v letošní kampani celkem 577 tisíc tun, přičemž průměrná denní kapacita převyšovala 5,5 tisíc tun. Smluvní pěstitelé dosáhli hektarové výnosy nad celostátní průměr, až 50,3 tun na hektar, přičemž z hektaru se vyrobilo 7,6 tun polarizačního, resp. 6,25 tun bílého cukru. Trnavský cukrovar (skupina Word) zpracoval dohromady téměř 240 tisíc tun cukrové řepy (denní kapacita 3,1 tisíc tun), na hektar se urodilo 46,95 tun řepy. Polarizačního cukru se vyrobilo 7,17 tun na hektar, bílého cukru 5,94 tun na hektar.

Na Slovensku se spotřebuje zhruba 200-202 tisíc tun cukru ročně. Téměř 20 tisíc tun cukru se dováží v různých potravinách. Pro zušlechťování se za devět měsíců roku 1999 dovezlo celkově na Slovensko 34,6 tisíce tun cukru. V rámci celní unie se české a slovenské výrobní svazy dohodly na vzájemné výměně do 3,5 tisíc tun cukru ročně a tento objem byl naplněn.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info