Policisté zabavili starobylou pálenici
16.08.2000 | Lidové noviny
Nelegálně držený přístroj na výrobu slivovice, takzvanou pálenici, zabavili vizovičtí policisté šestatřicetiletému muži v sousední obci Bratřejov. "Zařízení, které jsme u muže zajistili při vyšetřování jiné trestné činnosti, uschováváme jako důkaz pro soud," řekl včera zástupce vedoucího vizovického obvodního oddělení policie Karel Jurčák. Podle policistů se majitel pálenice ihned přiznal, že na profesionálně zhotoveném přístroji vypálil 110 litrů slivovice. "Sám nás zavedl do sklepa, kde měl zařízení kompletně zabudované, a předal nám je. Vypověděl, že vyrobený alkohol neuváděl do oběhu a ovoce zpracovával pouze pro vlastní potřebu," řekl Jurčák. Měděný kotel, míchací lopatka poháněná motorem, souprava chladicího zařízení z mědi a opotřebování pálenice dokumentovalo, že se v rodině dědila a vylepšovala.
Matka rodinnou cennost dát nechtěla
Podle vyjádření policistů to, že ji zabavili, byla rána hlavně pro matku podezřelého, která rodinnou cennost chránila do poslední chvíle.
"Zabavit můžeme jen ty části pálenice, které bezprostředně sloužily k výrobě lihu. Znamená to, že například kotlinu s obalem, kterou lze použít též k ohřevu vody, majiteli vrátíme," uvedl policista.
Majitel pálenice je stíhán za nedovolenou výrobu lihu. Vzhledem k objemu vypálené slivovice mu zřejmě hrozí propadnutí věci, případně peněžitý trest. Získat pálenici není na Moravě problém, protože je nabízí několik firem. "Do třech týdnů si od nás můžete odebrat kotel, který je základem pálenice, na 90 až 150 litrů kvasu. Cena se pohybuje od 14 000 do 16 000 korun. Vyrábět doma líh však zákon nedovoluje," upozornil pracovník uherskobrodské firmy. Dodal, že devadesát procent jejich produkce pálenic putuje do Rakouska. "Tam lze líh doma vyrábět," vysvětlil.
Další články v kategorii Potravinářství
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)

Tweet



