Počasí ovlivňuje jídelníček Čechů. Místo jablek se loni více jedl květák
05.12.2018 | Denik.cz
Když loni na jaře mrazy zdecimovaly úrodu ovoce, lidé začali jíst více zeleniny. Spotřebovali v průměru o dvě kila ovoce méně než předloni. Snědli ale naopak téměř o kilogram zeleniny více.
Nepříznivé klimatické podmínky se loni podepsaly na jídelníčku českých domácností. Zatímco před dvěma lety průměrný Čech spotřeboval 23,7 kilogramu jablek, loni to bylo téměř o půldruhého kila méně. U hrušek spotřeba klesla dokonce o víc než pětinu, informovali statistici.
„V době květu ovocných stromů nastaly mrazy a poškodily úrodu, někde třeba až z 80 procent. Současně to byl jeden z nejsušších roků,“ řekla Renata Vodičková z Českého statistického úřadu. Důsledkem byly podprůměrné sklizně jablek, hrušek i švestek.
O pět korun dražší
Nižší sklizeň se podepsala i na ceně jablek, v průměru vzrostla o pětikorunu na 35 korun za kilogram. Spotřebitelé si to ale aspoň zčásti vynahradili na zelenině. Její pěstitelé se podle Vodičkové se ztrátami dokázali vyrovnat o něco lépe. „Třeba pěstitelé v Polabí více využívají zavlažování,“ vysvětlila.
Ovoce loni Češi v průměru spotřebovali 82 kilogramů, tedy o dvě kila méně než v předchozím roce. Čerstvé zeleniny naopak na jejich talířích přibylo téměř o kilo na 88,2 kilogramu. Třeba květáku loni spotřebovali o 12 procent víc než před dvěma lety, hlávkového salátu skoro o 17 procent více. Mírně, o 0,2 kilogramu, stoupla také spotřeba mrkve na 7,1 kilogramu. Častěji se na jídelníčku objevily také celer, zelený hrášek, hrách i čočka.
Drůbeží maso je v kurzu
Rekordní byla spotřeba drůbežího masa. Průměrný Čech jej spotřeboval 27,3 kilogramu, tedy téměř o dvě kila víc než v předchozím roce. O půl kila naopak klesla konzumace vepřového, o desetinu kilogramu i hovězího masa.
„Nejvyšší historickou spotřebu jsme v minulém roce zaznamenali také u rostlinných tuků a olejů,“ uvedl statistik Jiří Hrbek. V roce 1948 jejich spotřeba dosahovala sedmi kilogramů, nyní je s 17,6 kilogramu na osobu dvaapůlkrát vyšší. Naopak oproti předloňsku poklesla spotřeba živočišných tuků.
Autor: Jiří Janda
Další články v kategorii Potravinářství
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Češi konzumují méně ovoce a zeleniny, než je doporučená denní dávka (18.04.2024)
- Fazole z Teska obsahovaly čtyřnásobné množství herbicidu (18.04.2024)
- Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem (18.04.2024)
- Dvojí kvalita potravin? Chyba není v EU, ale u nás, řekl prezident Petr Pavel (18.04.2024)
- Sklizeň chřestu může zpomalit chladno, pěstitelům pomáhá zájem o českou zeleninu (17.04.2024)
- Konference Automatizace v potravinářství představila nejmodernější trendy oboru (16.04.2024)
- Nominace na Regionální potravinu: Chléb, kacha, uzené, pivo i výhonky hrášku (16.04.2024)
- Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami (15.04.2024)
- Celníci odhalili v dodávce na D8 u Lovosic téměř půl tuny závadného masa (15.04.2024)