Počasí ovlivňuje jídelníček Čechů. Místo jablek se loni více jedl květák

Když loni na jaře mrazy zdecimovaly úrodu ovoce, lidé začali jíst více zeleniny. Spotřebovali v průměru o dvě kila ovoce méně než předloni. Snědli ale naopak téměř o kilogram zeleniny více.

Nepříznivé klimatické podmínky se loni podepsaly na jídelníčku českých domácností. Zatímco před dvěma lety průměrný Čech spotřeboval 23,7 kilogramu jablek, loni to bylo téměř o půldruhého kila méně. U hrušek spotřeba klesla dokonce o víc než pětinu, informovali statistici.

„V době květu ovocných stromů nastaly mrazy a poškodily úrodu, někde třeba až z 80 procent. Současně to byl jeden z nejsušších roků,“ řekla Renata Vodičková z Českého statistického úřadu. Důsledkem byly podprůměrné sklizně jablek, hrušek i švestek.

O pět korun dražší

Nižší sklizeň se podepsala i na ceně jablek, v průměru vzrostla o pětikorunu na 35 korun za kilogram. Spotřebitelé si to ale aspoň zčásti vynahradili na zelenině. Její pěstitelé se podle Vodičkové se ztrátami dokázali vyrovnat o něco lépe. „Třeba pěstitelé v Polabí více využívají zavlažování,“ vysvětlila.

Ovoce loni Češi v průměru spotřebovali 82 kilogramů, tedy o dvě kila méně než v předchozím roce. Čerstvé zeleniny naopak na jejich talířích přibylo téměř o kilo na 88,2 kilogramu. Třeba květáku loni spotřebovali o 12 procent víc než před dvěma lety, hlávkového salátu skoro o 17 procent více. Mírně, o 0,2 kilogramu, stoupla také spotřeba mrkve na 7,1 kilogramu. Častěji se na jídelníčku objevily také celer, zelený hrášek, hrách i čočka.

Drůbeží maso je v kurzu

Rekordní byla spotřeba drůbežího masa. Průměrný Čech jej spotřeboval 27,3 kilogramu, tedy téměř o dvě kila víc než v předchozím roce. O půl kila naopak klesla konzumace vepřového, o desetinu kilogramu i hovězího masa.

„Nejvyšší historickou spotřebu jsme v minulém roce zaznamenali také u rostlinných tuků a olejů,“ uvedl statistik Jiří Hrbek. V roce 1948 jejich spotřeba dosahovala sedmi kilogramů, nyní je s 17,6 kilogramu na osobu dvaapůlkrát vyšší. Naopak oproti předloňsku poklesla spotřeba živočišných tuků.

Autor: Jiří Janda

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info