Pivovary sází na kvalitu s tradicí
23.01.2001 | Hospodářské noviny
Produkce českých i moravských pivovarů roste a zvyšuje se domácí spotřeba i vývoz našeho piva do zahraničí
Přestože konkurence na trhu s pivem ovládaném velkými společnosti je obrovská, daří se i malým pivovarům zvyšovat výrobu a zisk.
Jaroslav Novák
Praha, 23.1.2001
Měštanský pivovar v Poličce, a. s., který vloni obdržel titul Pivovar století od Sdružení přátel piva, očekává za rok 2000 zhruba o čtvrtinu vyšší tržby oproti roku předcházejícímu. Hospodářský výsledek odhaduje předseda představenstva poličského pivovaru Karel Witz vyšší zhruba o jeden až dva milióny korun. Nárůst cen se přitom na celkovém zvýšení tržeb podílel jen pěti procenty. Významnějším faktorem byla podle Witze rostoucí obliba vícestupňových ležáků. Celkový výstav pivovaru vloni vzrostl na 72 942 hl, což představuje 113,75 % oproti roku 1999.
»Důraz na kvalitu piva je u nás nadstandardní. Podíl extraktu původní mladiny je u našich piv vyšší než deklarovaná stupňovitost. Tomu odpovídá i vyšší chmelení žateckým chmelem,« uvedl Witz pro HN. Pivovar si také zakládá na tom, že nevaří »homeopatická piva«, jak zde přezdívají nízkostupňová levná piva, která považují za obarvenou vodu. »Za našimi výsledky stojí i vstřícnost k zákazníkovi,« tvrdí Witz. »Zajišťujeme nepřetržitý prodej a výdej piva všem odběratelům nonstop čtyřiadvacet hodin denně po celý rok.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



