Pivovary: Růst cen spotřebu neovlivní

Pivovary: Rust cen spotrebu neovlivní

Nemužeme si hrát na charitu, ríká mluvcí Plzenského Prazdroje Jaroslav Pomp

Praha, 22.11. 2000

Prestože cena piva po predvcerejším zdražení ze strany nejvetšího tuzemského producenta, Plzenského Prazdroje, již v restauracích zacala stoupat, výrobci nápoje se vesmes neobávají, že zdražování povede k citelnejšímu snížení poptávky. „Klasický ceský konzument bude pít pivo porád, a je schopný akceptovat další zvýšení cen. Spotrebitel si musí uvedomit, že výrobce není charita, i když je pivo národní nápoj,“ rekl mluvcí Prazdroje Jaroslav Pomp.

Podle nej pivari neprestoupí ani k možným alternativám penivého moku. „Napríklad kvalitní víno bude vždy dražší, a to nemluvím o ostatních nápojích,“ míní.

Stanislav Bernard, šéf stejnojmenného pivovaru v Humpolci, se domnívá, že pokud o približne stejnou cástku zdraží vetšina pivovaru, spotreba se v podstate nezmení. „Odhaduji, že až v prípade okamžitého rustu cen o více než 1,50 koruny na jeden pullitr by mohla poptávka výrazneji klesnout. Zdraží-li však jen jeden pivovar o zhruba šedesát haléru, spotrebitel se od nej asi již zacne odvracet.“

Predseda predstavenstva Pivovaru Cerná Hora Jirí Fusek bere zdražování jako nutné zlo, které by ale nemelo ohrozit pozici piva jako národního nápoje. „V budoucnosti se samozrejme zdražovat bude, ale ne v korunách, spíše v desetnících. Musíme si uvedomit, že kapsa ceského pivare je napríklad po enormním rustu cen pohonných hmot, energií a tepla prázdná a budeme s ní muset velmi obezretne zacházet,“ varuje. Pivovar Cerná Hora upravuje své ceny vždy v prvním ctvrtletí, a to bez ohledu na to, jak se chová lídr trhu.

Podobne urcuje ceny i další malý producent - Pivovar Nymburk. „Pokud porostou platy, bude se zvedat i cena piva. Nepujde ale o koruny spíše bych to videl na tricet až ctyricet haléru rocne,“ konstatoval reditel nymburské firmy Pavel Benák.

Podle nej by pivovarum v rozvoji pomohlo, kdyby byla cena ješte o korunu vyšší. „Náklady skutecne výrazne rostou, a toto zdražení bychom opravdu potrebovali,“ uvedl. Bernard upozornuje na to, že vetšina pivovaru, které v tuzemsku vykazují zisk, i presto nemá dostatek prostredku na nutný a dostatecne rychlý rozvoj a na investice potrebné pro odstranení zpoždení z minulosti. „Nekdo ale postupoval tak, že vyrábel pivo za dumpingové ceny, a to ho poté vehnalo do cervených císel,“ oponuje Pomp.

(tok)

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info