Pivovarům na Vysočině se zase začalo dařit

Pivovarum na Vysocine se zase zacalo darit

Vcelku úspešné období, které nedokázalo príliš pokazit ani chladné léto - tak hodnotí koncící rok predstavitelé ctverice pivovaru z Vysociny. "První polovina roku byla díky teplému jaru velmi úspešná, druhou pak pokazil extrémne chladný a deštivý cervenec," rekl Stanislav Bernard, reditel humpoleckého rodinného pivovaru Bernard. Predpokládaný stodesetitisícový rocní výstav i ekonomické výsledky budou podle nej zhruba odpovídat lonskému roku. "Je však znát, že se konzumenti více orientují na místní znacky a napríklad jihlavskému pivovaru tento postoj spotrebitelu pomohl doslova utéct hrobníkovi z lopaty," doplnil na adresu konkurenta Stanislav Bernard. Práve sázka na patriotismus spotrebitelu znamenala pro jihlavský pivovar záchranu. Jihlavští uvarí o polovinu více piva Ježek než v uplynulém roce a darí se i vyvážet. "Pro nás i pro malé pivovary obecne byl letošní rok príznivý," uvedl reditel Pivovaru a sodovkárny v Jihlave Jan Kylberger. "Na vesnicích se napríklad setkává s príznivým ohlasem to, že k výrobe sladu, který si pro zajištení lepší kvality piva vyrábíme sami v Námešti na Hané, používáme výhradne jecmen od zemedelcu z Vysociny." Na sto sedmdesát tisíc hektolitru devíti druhu piva Rebel letos uvarí v havlíckobrodském Meštanském pivovaru. "První cást roku byla lepší než druhá, celkove za lonskými objemy výroby zrejme nezaostaneme o více než dve procenta," uvedl reditel Jan Holoubek. Obdobné zkušenosti mají i v pivovaru v Pelhrimove. "Do pololetí se rok vyvíjel velmi úspešne, ve druhém pololetí se to však zlomilo a podle soucasných odhadu letos vystavíme zhruba o pet procent méne piva než v uplynulém roce," uvedl reditel Vladimír Veselý a doplnil, že celkový výstav se tak podle odhadu bude pohybovat kolem osmatriceti tisíc hektolitru.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info