Pivovar Krušovice: Levná piva nikdy!
01.12.2000 | Hospodářské noviny
Příští rok by již pro společnost měl znamenat ziskové hospodaření
Praha, 30. 11. 2000
Čtvrtý největší tuzemský výrobce piva, Královský pivovar Krušovice, se i přes současný růst trhu s levnými pivy nehodlá v tomto segmentu angažovat. »Touto cestou jít rozhodně nechceme nejen kvůli velmi nízké rentabilitě, ale také proto, že nechceme nabízet výrobky, jejichž kvalitativní standard by neodpovídal tomu, na co jsou konzumenti zvyklí,« řekl generální ředitel krušovického pivovaru Pavel Gregorič. Podle něj již činí podíl levných piv na celkové tuzemské spotřebě asi 45 procent.
Krušovicím také i díky tomu letos klesne výstav zhruba o pět procent, ale měl by se udržet nad osmi sty tisíci hektolitry. Gregorič tento vývoj rovněž připisuje i celkově slabší tuzemské poptávce, která by se měla letos meziročně snížit asi o jedno procento. »Předpokládáme, že v budoucnu dojde k podstatnějšímu růstu kupní síly obyvatelstva a při nákupu piva bude hrát opět významnější roli kvalita,« říká ředitel.
Pivovar Krušovice, který patří do nadnárodní finančně-průmyslové skupiny Dr. Oetker, by příští rok již měl opustit ztrátové hospodaření, jež vyplynulo z odpisů z nedávných rozsáhlých investic. »Konkrétní čísla bych nerad uváděl, často jsou velmi zavádějící a nevypovídají o skutečném stavu firmy,« míní Gregorič.
Jeho pivovar za posledních šest let investoval do celkové modernizace a rozšíření výroby přes dvě miliardy korun. Z letošní produkce firmy poputuje již šest procent do zahraničí, a to hlavně na Slovensko a do Německa. Rozsáhlé investice v posledních letech zařadily Krušovice mezi jeden z nejlépe vybavených pivovarů nejen v tuzemsku, ale možná i v Evropě, a umožnily dosáhnout podstatného zvýšení produktivity ve výrobě. Ta je dnes srovnatelná se špičkovými evropskými pivovary.
(tok)
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



