Perníkářka oživuje staré lidové tradice
24.11.1999 | Mladá fronta Dnes
MF Dnes 24.11.1999
Perníkárka oživuje staré lidové tradice
Náchod - Úpická perníkárka Markéta Vránová predstavila behem pondelního semináre v Náchode tradicní postupy pri výrobe perníku. "Pecivo bylo soucástí ruzných rodinných obradu. Jen v období od Dušicek do Vánoc bychom jich napocítali nekolik. K pecivu se vázala spousta zvyku," ríká šestatricetiletá žena, která spojila dovednost kucharky se zájmem o historické koreny remesla. Staré perníkárské postupy hledá v muzeích, radí se s ostatními perníkári, hlavne však sama experimentuje.
(tu)
Další články v kategorii Potravinářství
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)
- Ovoce meziměsíčně zlevnilo, vejce ale zdražila (16.12.2025)
- I přes možné dotování od obchodníků ceny vajec příští rok porostou, tvrdí odborníci (16.12.2025)
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)

Tweet



