Pekárna Paneolit - Místo, kde se moderní technologie snoubí s historií pekařského řemesla
05.04.2021 | pekarske-technologie.cz
Francouzskou pekařskou technikou, kterou v Paneolitu používají, je především dělička Paneotrad®, která byla firmou Bongard speciálně vyvinuta na dělení nakynutého těsta. V kombinaci s kynutím po dobu až 72 hodin vznikají unikátní produkty s vyšší nutriční hodnotou. Tato technologie a pracovní postup ušetří pekaři až 30% práce a nejsou ani nutné noční směny.
Recepty na pečivo jsou francouzské i české a mouka pochází z rodinného mlýna nedaleko od Brna. Jak francouzské bagety tak i český chléb se však shodně vyrábí zmíněnou francouzskou technologií.
Francie a její láska k dobrému jídlu a kvalitnímu pečivu nadchla jednatele Martina Jaroše natolik, že se rozhodnul nechat se inspirovat a založit si svou vlastní pekárnu. To by nebyl až tak překvapivý krok, kdyby byl Martin Jaroš povoláním pekař. Pekařina si ovšem do jeho srdce musela postupně najít cestu. Prošel mnoha odvětvími od marketingu až po programování šicích strojů. Idea otevřít si pekárnu jej však oslovila až ve chvíli, kdy se začal věnovat prodeji pekařských pecí. Tehdy začal zkoušet péct doma a pochopit pekařské řemeslo. Přípravu vzal velmi vážně a než se pustil do podnikání, projel několik světových veletrhů a mnoho českých pekáren, aby získal přehled o trhu.
Na kvalitě pečiva pekařům z Paneolitu záleží, a tak sem mají mražené polotovary vstup zakázán a místo margarínu se zde k pečení používá máslo. Výsledný produkt má tak autentickou chuť a nádherně voní.
Paneolit na klíčPokud se někomu koncept Paneolit zalíbí, může si ho pořídit tzv. „na klíč“ a nemusí už jít cestou pokus - omyl. Minimální výměra prostor by potom měla být pouhých 70 metrů čverečních. Již nyní jsou zájemci v několika městech naší republiky.
Autor: redakce
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



