Pečivo jako funkční potravina

Německá společnost Edna Tiefkühlkost GmbH, vyvinula dva nové druhy pečiva - housky Omega-3 a Cult-1, které lze zařadit mezi funkční potraviny, neboť příznivě ovlivňují zdraví spotřebitele. Housky Omega-3 obsahují polyenové mastné kyseliny, které jsou obsaženy především v mořských rybách - sledích, makrelách nebo lososech. Vykazují ochranou funkci pro cévní systém a zabraňují koronárním potížím. Lidský organismus není schopen tyto mastné kyseliny syntetizovat, a proto se musejí dodávat potravou. V prebiotických houskách Cult-1 je obsažen Bifido Aktivator 1, který ovlivňuje složení střevní mikroflóry. Bifidokultury přispívají k vyvážené střevní mikroflóře, potlačují nežádoucí bakterie a podporují imunitní systém. Bifido Aktivator-1 se získává z čekanky. Kultury produkují kyselinu mléčnou, zůstávají na střevních stěnách a rychle se množí, takže se pozitivní účinky projeví zpravidla již za několik dnů. Chuť housek Cult-1 je velmi dobrá, protože je příznivě ovlivňována některými recepturními složkami - semeny dýně, žlutým lněným semenem, arašídy nebo jablečnou vlákninou.

Getreide, Mehl u. Brot, 54, 2000, č.3, s.175-179 (kop)

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info