Orientální pokrmy obohacují jídelníček Evropanů

Článek "Výživa a stravovací zvyklosti v zemích StředníhoVýchodu" (Potravinářské aktuality, Ekonomika, technologie, technika a obaly, 43, 2000, č. 3 a 4) poskytuje obsáhlou informaci o širokém spektru potravin a nápojů v zemích, které se stále častěji stávají inspiračními zdroji pro obohacení kuchyně evropských národů. Také návštěvníci oblastí středního Východu ocení přehled nejběžnějších potravinářských produktů. Např. egyptský či turecký chléb je podobný italskému, arabská verze zase chlebu pita. Italský vliv zde posiluje poptávku po těstovinách, do nichž se často přidávají vejce, studené mléko, skořice, rajčata či papriky. Ve formě pokrmu pilav se v oblasti rozšiřuje konzumace rýže, která donedávna patřila pouze na stůl bohatších vrstev. Tradiční pomazánky z cizrny, olivového oleje, vinného octa, česneku a petržele, či z směs z grilovaného baklažánu, citrónové šťávy a česneku se již naučili využívat evropští provozovatelé gastronomických zařízení, orientovaní podávání na "etno" pokrmů. Žádná orientální slavnost či hostina se neobejde bez jehněčího masa, které svým složením respektuje požadavky zdravé výživy více, než maso běžně používané u nás. Mnohé orientální cukrovinky, které také příliš nezatěžují energetickou bilanci spotřebitelů, lze snadno připravit přímo doma.

(-mih-)

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info