Odvětví cukrovka - cukr před vstupem ČR do EU

The section sugar beet - sugar before entrance of Czech Republic to EU

J. Krouský

SPC Čech

Summary: Czech sugar beet production and sugar industry walks through a complicated time in contemporary few years. The growing technology is improved steadily in a region of growers, yield and sugar contend increase. These parameters were not exploited in a marketing of sugar. In a consequence of world sugar price decreasing it was refrigerated sugar export, sugar import grew up because of non-sufficient custom protection, growing area of sugar beet and number of growers decreased. As a resource for remedy of actual situation suggestion of marketing order was elaborated. But its acceptance is dependent on a ratification of the legislative framework, that means on a politic decision of the government, which can not be postponed. Existence and competitiveness of Czech sugar beet production and industry is not a technological but a political problem.

Key words: sugar beet, sugar, entrance to EU, competitiveness, sugar market.

Souhrn: České řepařství a cukrovarnictví prochází v průběhu posledních let složitým obdobím. V pěstitelské oblasti se soustavně zlepšuje úroveň pěstování cukrovky, rostou výnosy i cukernatost řepy. Tyto přednosti nebyly zužitkovány v obchodu s cukrem. Následkem poklesu světové ceny cukru byl zmrazen export cukru, vzrostly zásoby, zvýšily se dovozy vlivem nedostatečné celní ochrany, poklesly plochy cukrovky a počty pěstitelů. Jako prostředek k nápravě stávajícího stavu byl zpracován návrh tržního pořádku. Jeho přijetí závisí na schválení legislativního rámce, tedy na politickém rozhodnutí státu, které nelze odkládat. Existence a konkurenceschopnost českého řepařství a cukrovarnictví není problémem technologickým ale politickým.

Klíčová slova: cukrovka, cukr, vstup do EU, konkurenceschopnost, obchod s cukrem.

Odvětví cukrovka-cukr prochází v posledních dvou letech těžkou krizí. Hlavním důvodem je negativní vývoj světové produkce a zásob cukru, které vytrvale stlačují světovou cenu cukru, znemožňují export a způsobují hromadění cukru ve skladech cukrovarů. V rámci globalizace světového obchodu je i naše republika světovou cukerní krizí ovlivněna. Obrovským způsobem zvýšila produkci cukru Brazílie - z 15,1 mil. t (v roce 1998) na současných 21,4 mil. t. Od konce druhé světové války dosáhly světové zásoby cukru nejvyšší hodnoty - 46 % nad světovou spotřebu. Cena bílého cukru poklesla na 170 USD/t (6 Kč/kg) k listopadu 1999 a oživení cen a obchodu s cukrem lze v nejbližší době obtížně předvídat. V evropském kontextu čelí výkyvům světové nadprodukce i nízkým cenám cukru státy EU. Obchod s cukrem je zde řízen tržním řádem, který je, s malými změnami, platný od roku 1968. Tento systém zamezuje přístupu laciného cukru a vývoz přebytků cukru je financován z vyšších cen cukru prodávaných na vnitřním trhu v rámci všech států EU. Vzhledem k mimořádné stabilitě tohoto systému je vysoce pravdě-podobné, že fungování tržního řádu bude prodlouženo až do roku 2006. Středo a východoevropské země, směřující do EU, byly dosud vystaveny liberálnímu trhu s cukrem. Tržní pořádek uplatňuje od roku 1994 Polsko, avšak v nedokonalé formě, vyplývající z nedokončené transformace cukrovarnického průmyslu. Další existence odvětví cukr - cukrovka těchto států, potenciálních kandidátů pro vstup do EU, závisí na tom, zda včas aplikují principy tržního řádu EU. To záleží na politické vůli vlád a parlamentů jednotlivých zemí. Střet liberálního a evropského pojetí zemědělství, které obhajuje jeho multifunkčnost (udržení osídlení venkova, zachování životního standardu zemědělců, ekologické hospodaření a krajinotvornou funkci), byl zahájen na summitu WTO v Seattle v závěru minulého roku a bude pokračovat i v následujících letech. Cukr je zkušebním kamenem tohoto procesu. Sjednocená Evropa má větší naději uhájit dědictví téměř dvousetleté historie odvětví cukr - cukrovka.

Od poslední konference “Řepařství” se odehrálo v cukerním sektoru mnoho změn v negativním i pozitiv-ním smyslu.

Světová cena cukru - poklesla z 298 USD v lednu 1998 na 172 USD v listopadu 1999 jako důsledek světové krize v obchodu s cukrem.

Export cukru - cukrovarnické společnosti zmra-zily export po poklesu ceny cukru, očekávaný vývoz 100 tis. t ročně nebyl splněn, zvýšil se podíl přeskladně-ného cukru z úrovně 80 tis. v říjnu 1998 na 167 tis. v říjnu 1999.

Import cukru - zvýšil se, ČR se stala v roce 1998/99 importérem cukru se záporným saldem obchodu s cukrem - 22,8 tis. t, když bylo dovezeno 56,8 tis. a vyvezeno 34 tis. t cukru.

Celní ochrana - stávající celní ochrana 61,5 %, resp. 40 % vůči Polsku, byla nedostatečná, bylo nutno přijmout mimořádné celní opatření navýšením cla o 80 % a v září 1999 opatření na trvalou ochranu trhu spočívající ve stanovní zvýšeného cla o 80 % s min. sazbou 14 Kč/kg u cukru, dováženého nad povolené limity dovozu, které spolu s izoglukózou činí v roce 2000 - 25,8 tis. t.

Plochy cukrovky - nepodařilo se udržet plochy cukrovky na úrovni 80 - 90 tis. ha. V roce 1998 činila sklizňová plocha cukrovky 81,4 tis. ha, což bylo o 15 % méně než v roce předchozím a v roce 1999 poklesla sklizňová plocha na 59 tis. ha, což je o 27,5 % méně proti roku 1998 a je nejnižší plochou cukrovky v historii našeho řepařství. Nepodařilo se tak naplnit základní úkol - udržet stabilní roční produkci (asi 530 tis. t cukru) v referenčním období před vstupem do EU s ročním exportem 100 tis. t.

Výnosy cukru a cukrovky - výnosy cukrovky a cukru se dlouhodobě zvyšují. Příčinou jsou komplexní vlivy - (výběr ploch, časové zvládnutí operací, nové odrůdy a pesticidy, kvalifikace a specializace pěstitelů). Výnos bílého cukru z 1 ha v kampani 1999/2000 - 6,4 t/ha je nejvyšší v historii a ve srovnání s ročníkem 1998/99 představuje zvýšení o 43 %. Významně se zvýšila výtěžnost cukru z cca 78,5 % na 83 - 84 %. Moderní cukrovary dosahují výtěžnosti přes 85 %. Cukernatost, výnos cukrovky i cukru jsou stabilně nejvyšší mezi kandidátskými zeměmi pro vstup do EU. Ačkoliv je pěstování cukrovky v ČR obecně kritizováno jako málo konkurenceschopné v porovnání se zeměmi EU, což je používáno jako politický argument proti odvětví cukrovka - cukr, po důkladné analýze se jeví jako dobře konkurenceschopné. Navíc lze předpokládat rychlý nárůst všech ukazatelů výnosu i kvality cukrovky, o čemž svědčí trendy výnosu a cukernatostí v posledních letech.

Náklady na pěstování cukrovky a cena za řepu - vývoj nákladů na pěstování cukrovky má mírně vzestupnou tendenci. Průměrné náklady v roce 1999 jsou kalkulovány na 39 tis. Kč/ha. Cena řepy je odvozena z průměrné ceny volně loženého cukru v cukrovarech za období 1/2 - 1 rok. Pěstitelé se podílejí na exportu cukru tím, že cukrovka vyrobená nad úroveň kontraktu je zaplacena cenou odvozenou ze světové ceny cukru (dnes cca 400 Kč/t/ 16 %). Z důvodu špatného odbytu cukru váží některé společnosti cenu za řepu také na podíl prodaného cukru na domácím trhu a na přeskladnění cukru, což je diskriminace. Realizační cena 800 až 900 Kč/t/ 16 % je nízká a činí 50 % ceny řepy kvóty A v zemích EU. Pozitivním jevem bylo udržení relativně příznivých cen cukru na domácím trhu na úrovni 14,72 Kč/kg cukru krystal v 1kg balení u výrobce. Přesto i tato cena je nižší, než průměrná cena cukru před 4 lety. Ukázalo se, že hlavním problémem sektoru je nízký prodej cukru domácích výrobců na domácím i zahranič-ním trhu a nadměrné dovozy.

Tržní řád - v rámci přibližování k EU vypracoval ČMCS ve spolupráci s MZe a svazy pěstitelů cukrovky návrh tržního pořádku pro cukr a cukrovku, který by měl vstoupit v platnost v roce 2000. Předpokládaná výše domácí spotřeby cukru je 400 tis. t cukru, předpokládaná výše kvóty A = 380 tis. t, B = 95 tis. t. Návrh obsahuje principy Tržního řádu států EU - regulaci produkce (kvóty), regulaci cen (minimální ceny cukru a cukrovky), systém podpory exportu cukru, formulaci vztahů a nákupních podmínek mezi svazy pěstitelů a zpracovateli (branžovní smlouva).

Adresa autora

Ing. Jiří Krouský, CSc.

Svaz pěstitelů cukrovky Čech

tel. a fax: 0326/ 988 186

294 46 Semčice

-

Tab. č. 1: Výsledky pěstování cukrovky v minulých letech a obchod s cukrem v České republice

-

89/90

90/91

91/92

92/93

93/94

94/95

95/96

96/97

97/98

98/99

99/00

Průměr 10let

1989/90 - 1998/99

Sklizňová plocha cukrovky v tis. ha

126,6

118,1

118,8

124,1

106,7

91,1

93,1

103,7

95,6

81,4

59

101,7

Výnos cukrovky t/ha

35,5

34,01

33,73

31,2

40,37

35,57

39,86

41,63

41,07

44,88

45,00*

38,44

Cukernatost %

14,75

16,33

17,54

17,50

17,10

15,46

15,77

17,0

16,5

15,83

17,5*

16,48

Výnos bílého cukru v t/ha

4,48

4,57

4,80

4,39

5,39

4,16

4,97

5,92

5,66

5,74

6,40*

5,13

Produkce cukru v tis. t

567

540

570,9

544,7

575,5

379

460

615

541

467,2

380*

512,7

Vývoz cukru v tis. t

105,9

60

136,1

70,1

155

49,8

30,4

132,3

77,8

32,1 1

-

84,9

Dovoz cukru v tis. t

47

0

23,3

1,1

0,7

28,9

25

8,9

17,4

54,1 1

-

20,6

Saldo

+58,5

+60

+122,8

+69

+154,3

+20,5

+5,4

+123,4

+60,4

-22 ,0 1

-

+ 64,3

* Odhad

1 od 1.10.98 do 3.9.99

Pozn. : Obchod s cukrem je uveden za hospodářské roky (od 1.10. do 30.9. následujícího roku)

Tab.č.2: Průměrné roční ceny cukrovky a cukru u výrobce a u spotřebitele v letech 1991-1999

-

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

Cukrovka Kč/t

874

843

810

683

852

930

848

795

850*

Cukr krystal u výrobce Kč/ kg

11,64

12,45

12,45

12,21

15,61

15,45

11,94

13,85

14,72

Cukr krystal u spotřebitele Kč/t

14,12

15,14

16,29

15,91

21,19

21,79

16,19

18,18

19,17

* Odhad

Tab.č. 3: Plocha cukrovky (tis. ha)

-

1989/90

1995/96

1996/97

1997/98

1998/99

1999/00

(%)

1999/ 00

1989/ 90

Průměr zemí EU

1 840

2 070

2 021

2 028

1 984

1 961

106,6

Česká republika

127

94

103,7

95,3

81,4

59

46,5

Maďarsko

109

123

110

94

79,2

64

58,7

Polsko

425

376

450

419

380

360

84,7

Slovensko

54

33

42

46

35,1

35,6

65,9

Tab.č. 4 Produkce bílého cukru (tis.t)

-

1989/90

1995/96

1996/97

1997/98

1998/99

1999/00

(%)

1999/00

1989/90

Průměr zemí EU

14041

15539

16427

17428

16074

17458

124,3

Česká republika

567

460

615

541

467

380

67

Maďarsko

531

484

562

479

436

400

75,3

Polsko

1895

1580

2300

2086

2091

1800

95

Slovensko

113

158

229

220

149

180

159

Tab.č. 5 Výnos bílého cukru t/ha

-

1989/90

1995/96

1996/97

1997/98

1998/99

1999/00

(%)

1999/00

(%)

1999/00

1989/90

Průměr zemí EU

7,63

7,51

8,13

8,59

8,10

8,9

100

116,6

Česká republika

4,48

4,88

5,92

5,67

5,74

6,4

71,9

142,8

Maďarsko

4,87

3,92

5,08

5,09

5,51

6,25

70,2

128,3

Polsko

4,46

4,20

5,11

4,98

5,50

5

56,2

112

Slovensko

2,09

4,68

5,42

4,74

4,23

5,06

56,8

242

Sborník z konference “Řepařství 2000” pořádané Katedrou rostlinné výroby AF ČZU v Praze 23.2.2000

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info